tisdag 30 april 2013

Nässelsoppa 2013

Här kommer receptet på nässelsoppan som jag gjorde i söndags kväll. Den är ganska lik en av sopporna från förra året men det skadar väl inte med en liten uppfräschning av minnet.


Matig nässelsoppa
(2-3 portioner)
  1 liter nyplockade nässlor (eller ca 2 dl förvällda)
1 liten röd eller gul lök, finhackad
2 potatisar
1 palsternacka
Smör
5 dl mjölk
1 vegetabilisk fond du chef (eller annan grönsaksbuljong)
1 dl riven ost med mycket smak
Vitpeppar
örtsalt

Till servering:
Kokta ägg, skurna i halvor
Kirskål eller någon färsk örtkrydda


Skölj nässlorna väl och låt rinna av i durkslag. Skala potatis och palsternacka och skär dem i mindre bitar. Fräs dem tillsammans med löken i smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och fond, låt koka upp under omrörning och sjud sedan i ca 10 minuter, tills potatisen och palsternackan nästan är färdigkokta. 
  Tillsätt nässlorna i soppan. Sjud ytterligare ett par minuter. Kör sedan med mixerstav till önskad konsistens och utseende. Späd med mjölk eller vatten om den känns för tjock. Rör i osten och låt sjuda tills all ost har smält. Smaka av med vitpeppar och salt om det behövs. Häll upp i tallrikar och ät med ägghalvor och kanske ett gott bröd.


Jag garnerade ägghalvorna med alldeles färsk kirskål. Tänk att ogräset från mina värsta mardrömmar också kan sprida sådan glädje!


Den här soppan är sonens favorit och han cirkulerade runt spisen medan jag gjorde den. Förra året tror jag han fick korv och makaroner i också men i år åt han den som den var. Dottern är fortfarande skeptisk men hon kanske lär sig hon med så småningom.


Något jag lärde mig att göra först i år var att plocka nässlorna utan handskar. Lite sticksigt var det men inte mer än att tummen och pekfingret klarade av det.

Ha en riktigt trevlig Valborgsmässoafton och första maj!

söndag 28 april 2013

Vårtecken

Mamma, mamma, du MÅSTE komma ut! Det är något viktigt som har hänt! Dottern ropar på mig och jag går ut för att se vad det är som har hänt. Hon visar mig att blåsipporna har börjat komma upp. Äntligen är våren här. Som vi har letat i trädgården efter vårtecken och nu kommer drottningen av alla vårblommor i vår trädgård och visar sig. Äntligen.


Dottern gillar att klappa blommorna. Varje dag går hon ut i trädgården och ser om det kommit upp fler blommor som går att klappa. Kanske känner de sig mer välkomna då...


Ett annat vårtecken är att jag äntligen vågat byta till sommardäck på bilen. Efter dikeskörningen i höstas har jag inte vågat byta när det fortfarande funnits risk för halka.


Det senaste vårtecknet upptäckte jag när vi kom hem ikväll efter en övernattning hos föräldrarna i Falkenberg (tack för allt <3). Där hade nämligen kirskålen börjat växa för fullt och då tänkte jag att kanske har den vågat sig fram här i Småland med. Men mest intresserad var jag av att se om nässlorna dykt upp.


En hel liter nässlor fanns det i trädgården, så till kvällsfika blev det nykokt nässelsoppa med ägghalva. Jag undrar om inte det här var startskottet för min "vårenergi". Jag hoppas det i alla fall för jag är trött på att vara slö och hängig nu. Receptet på soppan kommer förhoppningsvis på tisdag. Tills dess får ni hålla till godo med föregående års nässelsoppor:


Ha en riktigt fin vecka och glöm inte att ta tillvara på "vårenergin" om den råkar flyga förbi...

onsdag 24 april 2013

Real Life - Vilodag

Så var det dags igen. Jag tackar Yohanna i Las Palmas för att jag fick tummen ur och skrev ett inlägg idag. Veckans Real Life handlar om vila.

För ett antal år sedan, när vi bodde i Jönköping, var det en bil som körde runt med en skylt på taket med texten: "Guds vilodag är lördag". Vi brukade småle lite åt skylten, som också hade en baksida med något om ekumenik och Babylon. Det känns lite intressant på något sätt att en veckodag kan ha så stor betydelse. Däremot tror jag att det har betydelse att man faktiskt tar en vilodag eller två mellan varven.


Jag och min gubbe har ju delat upp ansvaret hemma för att lösa en del av vilan. Läs mer om det här: Real Life - Arbetsfördelning. Varje läsår med nya scheman omstrukturerar vi så att det ska bli så bra som möjligt. Det här läsåret har vi två ansvarsfria vardagar var i veckan.

Trots detta säger min kropp ifrån emellanåt och just idag är ett ganska bra bevis på det. Jag har nämligen tappat rösten och kan inte jobba. Ibland undrar jag om kroppen är så smart att den slår till med något den vet att man verkligen inte kan klara sig utan. Hur kan en fritidspedagog och musiklärare jobba utan sin röst? Jag provade i går med en väldigt hes och obefintlig röst och det gick inte alls bra. Kan det vara så att jag mycket tidigare skulle ha varit hemma och kurerat min förkylning och inte bara kört på? Kan det vara så att min kropp var tvungen att ta till rösten för att kunna hålla mig hemma?

Fick jag slappa idag då? Nja, knappast. Jag lät dottern vara hemma och hon kräver en hel del uppmärksamhet och när jag äntligen fått henne att förstå att jag behövde sova lite så ringde de från sonens skola och väckte mig. Lätt att prata i telefon när man är nyvaken och inte har någon röst? Inte så värst... Dottern var snäll och svarade men sen fick jag överta luren. Det var något med skolbussen och jag lyckades kraxa fram ett "ja" och ett "tack" fast jag egentligen inte riktigt fattade vad det handlade om.

Nu har jag fortfarande knappast någon röst så jag blir hemma imorgon med och hoppas att den där "vilokänslan" infinner sig då istället. Jag har bara lite svårt att slappna av helt när jag har ansvaret för barnen. De är inte så stora än och behöver mycket uppmärksamhet och omvårdnad. Jag älskar att vara med mina barn och göra olika saker men om jag ska känna mig helt avslappnad behöver jag också vara befriad från ansvaret. Det kan räcka att jag vet att gubben har ansvaret och då kan hänvisa dem till honom om de behöver hjälp med något eller om de börjar bråka.


Annars spelar jag gärna gitarr, kanske skriver en låt, läser en bok eller tidning, sitter vid datorn och slösurfar, kollar på tv eller film, fikar med goda vänner, bakar eller lagar mat. Får jag göra de här grejerna ostört och utan tidspress, då är det att slappa för mig. Med andra ord slappade jag nästan konstant innan jag fick barn. Nu är de stunderna betydligt mer sällsynta. Men jag skulle aldrig, för allt slappande i världen vilja vara utan mina underbara barn.

tisdag 16 april 2013

Omprioriteringar

Som ni kanske märkt har jag uppdaterat bloggen lite mer sällan den senaste tiden. Det är mycket annat som upptar mina tankar just nu och det faktum att jag inte är ledig fredagar den här terminen gör nog sitt till det hela.

Det är inte så att jag mår dåligt på något sätt, bara att jag omprioriterat tiden lite. Min plan är att ha kvar bloggen. Jag är inte riktigt beredd att ge upp den. Dels för att jag gillar att skriva och dela med mig av mina tankar men också för alla nya spännande kontakter den bidragit till med andra bloggare. Jag uppskattar verkligen alla er som besöker min blogg och kommenterar. Min förhoppning är att jag också ska fortsätta besöka era bloggar. Dock kanske inte lika ofta som förut.

Någon kanske undrar vad det är som tar sådan tid och håller mig borta från datorn. Framförallt är det barnen. De är bara små en gång och jag vill inte vara mamman som satt vid datorn hela deras uppväxt. Sedan, när barnen somnat på kvällarna vill jag gärna ägna lite tid åt min älskade gubbe och inte vara den som valde datorn istället för kärleken.


Ett annat stort intresse som fått ta lite mer plats den senaste tiden är musiken. Vi träffas en del och repar med mitt band Belta53 och jag försöker att skriva lite nya låtar. Än så länge har vi en spelning inbokad i vår men hoppas på åtminstone en till, gärna fler i sommar. Gilla oss GÄRNA på facebook och skriv gärna var ni skulle vilja se oss spela! www.facebook.com/Belta53 Sök på oss på YouTube om du vill höra hur vi låter.


Jobbet tar självklart upp en del av min tankeverksamhet också. Jag brukar säga att jag har världens roligaste jobb och jag har också turen att ha världens bästa kollegor. Därför känns det roligt att fundera ut nya och roliga sätt att jobba på. På bilderna nedan har jag dragit ihop ett gäng kollegor och överraskat barnen med ett extranummer i den traditionsenliga fritids-melodifestivalen som inträffar på påsklovet varje år (jag på trummor).



Ytterligare en del som tar tid i mitt liv är träningen. Just nu pågår den årliga tävlingen i kommunen där jag jobbar. Fem timmar i veckan ska man träna för att ha chans att vinna. Som vanligt siktar mitt lag på vinst och jag tränar som aldrig förr. Jag har till och med satt ihop ett eget gympapass à la friskis och svettis, som jag kör hemma om jag inte hinner åka iväg och träna. Mycket kul att känna att det fungerar men också ganska tidskrävande...

Så, då har jag varit lite personlig. Tack alla läsare för att ni finns! Hoppas ni kommer fortsätta att titta in hos mig på gården. 1-2 gånger i veckan tänkte jag försöka att uppdatera i fortsättningen.

Ha det gott!

torsdag 11 april 2013

Göteborg

Förra helgen var gubben och jag i Göteborg. Min fina man hade bokat in oss på en föreställning med Anders och Måns och övernattning på hotell. Det var ett välkommet avbrott i vardagen som vi verkligen behövde. Vi gillade båda Anders och Måns redan när de sände radio på p3. Deras humor är liksom smart på något sätt och jag gillar deras stil.  Primater med topplån hette föreställningen och det blev som väntat många skratt.


Utöver föreställningen var det två affärer som besöktes: Shock (såklart!!!) och Carlings, för lite inköp av kläder till oss båda. Ingen av oss gillar egentligen att shoppa men när det gäller bandtröjor och lite annat smått och gott, som är svårt att hitta någon annanstans än på Shock, gör jag gärna ett undantag.

Efter Primater med topplån blev det ett besök på Rockbaren. Jag hade faktiskt aldrig varit där innan, så det kändes kul att få ett tillfälle att gå dit. När vi stod utanför och väntade på att få komma in var det några andra som stod där och sjöng Eddie Meduza för glatta livet. Då funderade vi på om vi eventuellt var kvar på landet i Småland och inte i stora staden Göteborg som vi trodde...

Men när vi kom in var det rock som gällde. Kul med så många "rockmänniskor" på samma ställe och bara bra musik i högtalarna. Visserligen kände vi att vi eventuellt höjde medelåldern en aning på stället men vi fick en väldigt rolig kväll som avslutning på en bra dag tillsammans.

Innan vi åkte hem på söndagen tog vi en kaffe vid grillen på Heden. Jag hade tänkt mig att det skulle kännas mer vårigt och inte blåsa isande vindar. Fast solen lyste i alla fall och det är ju alltid något...

tisdag 9 april 2013

Skölden

För ett tag sedan såg jag foton på min dotters förskola där några barn satt och målade sköldar i trä. Jag tyckte det såg väldigt roligt ut och undrade om min dotter också ville göra det. Hemma leker hon gärna riddare och hon har redan en egen sköld i kartong.

Jodå, hon ville gärna göra en sköld i trä. Hon hade till och med varit alldeles förtvivlad över att hon inte fick vara med i "snicken" när sköldarna tillverkades. Men sköldtemat på förskolan var bara för de som var ett år äldre än dottern, så då bestämde jag mig för att vi skulle ha ett eget "sköldtema" hemma. Så slipper hon vänta tills det är hennes tur att vara i "snicken".

Vi började med att titta på olika sköldar på internet och sedan fick hon välja en hon tyckte om. Hon fastnade för Magnus Ladulås sköld, så vi tittade lite närmare på den och skrev ut en kopia.


Jag grundmålade en masonitskiva och lade kopian av skölden på färgen när den nästan torkat. Sedan fyllde jag i konturerna med en blyertspenna, så att färgen från masonitskivan fastnade på papprets undersida.


Sedan fick dottern titta på en bild av en färglagd sköld och måla i färgerna på sin egen. När färgen torkat ordentligt lackade jag den två gånger med interiörlack, skölden sågades ut och slutligen borrade jag hål och trädde i snören så att hon kan hålla i den när hon leker riddare.


Det var inte lätt att få dottern att sitta still den tiden det tog att måla skölden. Men efteråt var hon väldigt nöjd med sitt arbete. Jag vet inte när hon satt still så länge senast. När man ser henne skulle man lätt kunna tro att det är farligt att vistas på samma plats i mer än några sekunder...

fredag 5 april 2013

Rödbetor i 1-2-3-lag

Hur enkelt som helst och mycket gott. Ändå har jag inte gjort det förrän för bara några dagar sedan. Rödbetorna köpte jag för länge sen. I alla fall känns det så. Tur att de håller sig länge i kylen.


Kokta rödbetor i 1-2-3-lag
4-6 st rödbetor
2 dl ättikssprit (12%)
4 dl socker
6-8 dl vatten

Skala rödbetorna och skiva dem. Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp rödbetorna i den. Låt sjuda tills rödbetorna är lagom mjuka. Låt dem svalna i lagen. Servera dem varma om du vill och förvara sedan fortfarande i lagen en burk i kylen.


Jag använde en räfflad kniv (heter det så?) som jag fick av mina föräldrar i julklapp, så skivorna såg riktigt lyxiga ut. Dessutom tror jag att barnen åt dem utan att tveka eftersom de liknade inlagda rödbetor man köper på burk. Annars kan de vara ganska skeptiska mot sådant jag gjort själv som man också kan köpa.

Jag är förresten ledig idag. Tänk när jag alltid var ledig på fredagar... Det är såååååå skönt!

Ha en trevlig helg alla!

måndag 1 april 2013

Påskhelg med favoriter i repris

Jag tror att påsken egentligen ska vara det osyrade brödets högtid men för min del har det blivit en påskhelg med surdegsbak. Det känns som att jag inte haft tid med någon som helst tidskrävande matlagning eller bakning sedan jul- och nyårshelgerna. Så nu när det äntligen blev långhelg igen tyckte jag det var dags att damma av surdegsburken i kylen. Jo, jag har faktiskt matat den några gånger sen sist men inte bakat något på den.

Först ut blev brödet med det bästa namnet "Sjukt god vetesurdeg med lite råg" (recept från matgeek.se) och det är precis så gott som benämningen. Den här gången fick den ena limpan också en väldigt speciell form.


Dagen efter var det dags för ännu en favorit i repris: Surdegspizza. Precis som förra gången bakade vi dem i vedspisen. Nu hade vi fått in lite bättre rutin på utbakning och gräddning så det gick som på ett löpande band. Alldeles fantastiskt gott även den här gången. För den nyfikna vägde jag upp degbitarna till 100 g per pizza.



Stort tack till mina kära föräldrar som varit här och förgyllt vår påskhelg, samt hjälpt oss att äta upp allt vi har bakat och tillagat.

En tredje favorit i repris som tillagades i helgen var faktiskt utan surdeg: Vegetarisk lasagne med quornfärs och zucchini. Hälften av lasagneplattorna byttes ut mot två zucchini, skalade och skivade på längden med osthyvel, saltade och lagda mellan lager av hushållspapper för att släppa lite vätska innan tillagningen. Vi gjorde dubbel sats i långpanna och frös in resterna i matlådor. Bara en sån sak... Nu känner jag mig redo att börja jobba igen!

Ha en bra första april- måndag allihop!