tisdag 12 november 2013

Krämig potatis- och jordärtskocksgratäng

Här kommer receptet på gratängen som vi åt till älgmiddagen för ett tag sedan.


Krämig potatis- och jordärtskocksgratäng
(6-8 portioner)
500 g jordärtskockor
1 kg potatis
Pressad citron
Smör
2-5 vitlöksklyftor
200 g riven ost med mycket smak t.ex. cheddar, svecia eller vegetariskt alternativ
Svartpeppar
Salt
1 dl vitt vin
1,5-2 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Skala jordärtskockor och potatis. Lägg de skalade jordärtskockorna i skål med vatten och pressad citron för att förhindra att de blir bruna. Smöra en stor ugnsfast form och skär sedan hälften av potatisen i tunna skivor och täck botten med skivorna. Salta och peppra, pressa över hälften av vitlöken och strö över en tredjedel av osten. Skär sedan jordärtskockorna i tunna skivor, lägg dem över potatisen och gör om samma procedur med vitlök, salt, peppar och ost. Skiva till sist resten av potatisen till översta lagret, häll på vinet och ställ in i ugnen i 15 minuter.
Koka under tiden upp mjölk och grädde i en kastrull. Häll sedan i gräddblandningen i gratängen och strö över den sista rivna osten. Gratinera tills potatis och jordärtskockor är mjuka (ca 1,5 h). Känn med provsticka och fyll på med extra grädde om gratängen verkar torr.

Just nu sitter jag och planerar inköpen till helgens matlagningskväll. Det får nog bli så att den här gratängen hamnar på menyn ändå.

Ha det gott!


3 kommentarer:

madelein sa...

Vad gott!!

Freja sa...

Låter verkligen smaskens!

Emilia sa...

Missade helt att du redan lagt upp receptet på gratängen - måste testas!