söndag 29 april 2012

Kokboksutmaningen - Exotiska frukter

Förra månaden missade jag men nu kom jag på det i sista minuten. I dag är det sista dagen om man vill vara med i kokboksutmaningen hos fika med Eleonore den här månaden. Temat är exotiska frukter.

Enligt Majas klimatpyramider är det just denna årstiden motiverat att köpa importerade frukter och grönsaker, eftersom utbudet på hemmaplan inte är så stort. Nu följer jag inte dessa pyramider slaviskt men jag brukar ha dem i åtanke när jag handlar. Nu för tiden går det att hitta ganska många kravmärkta exotiska frukter. Åtminstone banan, kiwi och apelsin tycker jag är lätta att få tag på.

Kokboken jag valde heter Variera bjudmaten med nya, läckra tillbehör och är skriven av Lena Söderström. Jag skäms nästan över att jag inte använt den tidigare. Många gånger har jag bläddrat i den och blivit inspirerad av alla härliga recept. Sedan har den tyvärr åkt in i hyllan igen.


Här kommer receptet jag valde och hur jag gjorde:


Exotisk fruktsallad
(4-6 personer)
ca 1 liter färsk skalad och skuren frukt (jag tog apelsin, banan och kiwi)
10 physalis med kronbladen borttagna
10 litchi, skalade och urkärnade (detta uteslöt jag eftersom jag inte hittade någon)
1 msk honung eller sirap (jag tog maskrossirap)
saft av 1 apelsin
ev 1 msk rom (jag tog mörk rom)

Garnering
2 passionsfrukter delade i halvor
4 physalis med kronblad

Lägg frukten i en skål eller portionera ut i glas. Blanda honungen, apelsinsaften och rommen och häll över frukten precis före servering. Garnera med passionsfrukt och physalis.

Den här desserten föll mig verkligen i smaken. Vi hade den som eftermiddagsfika idag. Gubben gillade den också men för hans del hade den funkat lika bra utan rom. 

Barnen fick vanlig fruktsallad och en annan efterrätt som vi fick ibland på mitt första jobb som fritidspedagog. OBS! Denna rätt tar någon timme eller två att göra. Å andra sidan går den att förbereda långt i förväg så det bara är att gratinera sen.


Gratinerade pannkakor med glass och choklad
(4-6 personer)
4-6 kalla stekta pannkakor
8-10 skedar god glass t.ex. gräddglass med krossad choklad
4-6 rutor hackad choklad

Skeda upp glass på pannkakorna och rulla ihop dem. Låt ligga i frysen i minst en halvtimme, gärna längre. Sätt ugnen på 250 grader. Ta ut pannkakorna. Lägg dem i en ugnsfast form. Strö chokladen över. Gratinera i några minuter tills chokladen smält. Bred eventuellt ut chokladen med en smörkniv när du tagit ut pannkakorna. Servera genast! Gärna med en fruktsallad.

Som tur är blev det lite pannkakor över till oss vuxna med. De var jättegoda!

Till sist vill jag bara säga två saker:

1. Jag har idag gett mig ut och joggat årets första 5 km-runda med liv och hälsa i behåll. Inte en dag för tidigt! Måste ju ladda upp inför Vår-ruset...

2. Hoppas ni får en riktigt fin vår-vecka! Min är fullproppad med aktiviteter så det kanske dröjer några dagar innan vi hörs igen.

lördag 28 april 2012

Ännu mera ogräsmat

Jag tror jag har en slags hatkärlek till kirskålen som växer bland våra hallonbuskar. På sommaren när jag går förbi och ser hur den bara växer, breder ut sig och tar över trädgården mer och mer känner jag enbart hat. På våren däremot när bladen är små och späda, är det med betydligt varmare känslor jag passerar. Hjärnan börjar uppfinna nya recept där detta hemska men ack så näringsrika ogräs kan ingå.


Så var det här om kvällen när jag varit ute och gått en promenad. Väl hemma igen kunde jag inte passera utan att hämta en hink och plocka med mig en liter kirskål på vägen in. Denna gången var det receptet på tant Ann-Evys kirskålsgratäng som spökade någonstans i bakhuvudet. Läs mer om mitt möte med Ann-Evy här.

Dagen efter gjorde jag min egen variant av gratängen.


Kirskålsgratäng med pasta
(ca 3 portioner)

60 g späda kirskålsblad (60 g = 1 liter om du packat bladen något i hinken)
vatten + salt

250 g färsk fettuccine
Kirskålsvattnet
1 tsk smör och/ eller rapsolja

1 msk smör och/ eller rapsolja
2 msk mjöl
2 dl kirskålsvatten
1 dl vispgrädde
Örtsalt
Vitpeppar

1-2 dl riven ost

Skölj och rensa kirskålen väl och förväll den i saltat vatten några minuter. Häll av vattnet men spara det.
Koka pastan någon minut i kirskålsvattnet. Den ska inte bli riktigt färdig. Häll av vattnet men spara det igen. Rör ner lite fett i pastan och lägg den i en ugnsfast form. 
Hacka kirskålen och lägg den ovanpå pastan i formen.
Fräs fett och mjöl i en kastrull. Tillsätt 2 dl av det sparade vattnet, samt grädden och låt koka upp. Sjud i minst 3 minuter. Smaka av med örtsalt och vitpeppar.
Häll såsen över pasta och kirskål. Dela lite på pastan med en sked så att såsen kan rinna ner.
Toppa med riven ost. Gratinera i 225 grader varm ugn i 20-30 minuter eller tills allt är genomvarmt och osten fått fin färg.


Denna gratängen räckte till två portioner + två matlådor för oss men om ni är en familj med fyra vuxna som äter mycket skulle jag rekommendera att dubbla receptet.

Den här rätten ville inte barnen smaka på men det kanske berodde på att jag misstänkt det redan i förväg och kokat ett paket pasta utan "kladd" på till dem. Vi som åt tyckte i alla fall att det smakade riktigt gott.

När jag var ute och gick igår såg jag att nässlorna hade tagit sig igen, så vem vet, kanske kommer det ett nytt nässelrecept framöver...

Hoppas ni har en fin helg!

fredag 27 april 2012

En dag på stranden

Förra helgen provade jag något jag aldrig testat förut. Axtorp sunhouse hade gratis solning just den lördagen och en god vän till mig hade bokat in oss på ett 70-minuterspass. Jag var kanske lite skeptisk först eftersom jag aldrig varit så mycket för solarier. Att ligga och pressa i solen har heller aldrig varit min grej. Att svettas floder och på köpet få en massa farlig strålning på huden känns inte så lyckat.

Däremot älskar jag att vara på stranden, att känna sand mellan tårna, känna solens värme tillsammans med svalkande vindar från havet och höra vattnet slå mot strandkanten. Det är något visst med att luta sig tillbaka, slappna av, blunda och höra folk runt omkring som småpratar. Man behöver inte höra vad de säger, det räcker att höra att det finns fler i närheten som också njuter av en dag på stranden.

Foto: AJ

Ungefär så kändes det faktiskt på Axtorp. Det enda som fattades var ett hav att bada i. Vi fick uppleva morgonsol, dagssol och kvällssol från väldigt ljusa lampor som inte avger någon farlig strålning. Bara ljus och värme. Sedan var bakgrundsljuden och det trevliga sällskapet inte direkt något minus.

Skulle ni ha vägarna förbi Sandhem den delen av året då det inte är strandväder, kan jag varmt rekommendera en dag på stranden i Axtorp sunhouse. Alltså jag är inte sponsrad av dem eller något. Jag bara tyckte det var en så kul grej att jag ville skriva om det.

Nu hoppas jag att ni alla får en riktigt skön helg!
Kanske till och med den riktiga solen behagar titta fram bakom molnen...

onsdag 25 april 2012

Real Life - Passioner

I dag handlar Real Life hos Yohanna om passioner.


Mina stora passioner i livet är nog egentligen mat och musik. Men det har jag skrivit så mycket om på bloggen så jag tänkte välja något annat den här gången. Lite grand har det att göra med mitt musikintresse ändå. Den här passionen handlar nämligen om accessoarer.

När jag var yngre och bodde i Falkenberg var det inte så lätt att få tag i smycken, skärp och andra accessoarer som matchade stilen jag ville ha (som hängde ganska mycket ihop med musiken jag gillade och fortfarande gillar). Därför passade jag på så fort jag var i någon större stad, eller om det var marknad, festival eller vart man nu kunde få tag på sånt där. Att leta upp och hitta affären eller försäljaren med de "coola" sakerna kunde ge en riktig kick bara det. Någon kanske redan förstått att Shock var den första affären jag sökte upp när vi var i Göteborg. Och så UFF såklart. Second hand kan vara en guldgruva om man bara letar tillräckligt noga.

Ett litet urval från gömmorna...

Extra roligt är det om sakerna är lite originella. Visst handlar jag på de stora affärskedjorna om jag hittar något jag gillar men det känns mycket roligare att köpa något som inte så många andra har.

Det kanske egentligen är lite att ta i att kalla det för passion. Nu finns ju massor av sådana här butiker på nätet och jag skulle kunna beställa hem högvis med snygga saker om jag hade velat. Men själva grejen med den här passionen är just att upptäcka affären eller det där stället där det där snygga armbandet, skärpet eller klädesplagget finns.


Att sedan gå runt och titta på allt och välja vilket jag ska köpa... Det sitter nämligen i att det inte går att handla hur mycket som helst trots att det finns massor av fina saker jag vill ha. Även om jag har mer pengar att handla för nu än jag hade på högstadiet så köper jag sällan mer än en eller högst två saker på samma gång. Snål eller ekonomisk? Eller kanske är jag bara Smålänning? Oavsett vilket så har jag sällan dåligt samvete efter ett sådant här fynd, kanske tack vare min återhållsamhet.

Nu för tiden använder jag inte de här accessoarerna lika ofta som för några år sedan men de är inte helt bortglömda. När det är fest brukar de åka fram. I alla fall några åt gången. Och samlingen växer fortfarande. Sakta men säkert.

Ett av mina senaste fynd använder jag i stort sett varje dag och den har jag faktiskt köpt på nätet. Men jag "hittade" den först på en förälder till en av mina elever. Jag var bara tvungen att fråga henne vart hon hade köpt den. Gissa var?

(bild lånad från shock.se)

Har ni några passioner?

tisdag 24 april 2012

Årets andra nässelsoppa

Igår när jag kom hem från jobbet stod det en burk förvällda nässlor på köksbänken. Snälla svärfar hade plockat dem och snälla svärmor förvällt dem. Jag som inte hade någon ork kvar (trodde jag) fick ny energi och ändrade snabbt på "middags"-planerna. I stället för mackor blev det nässelsoppa till kvällsmat.

Denna gången använde jag mig av Per Morbergs recept men anpassade det efter eget tycke och vad som fanns hemma.


Nässelsoppa
(4 portioner)
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl mjölk
5 dl vatten + 1 vegetabilisk fond du chef
1-2 msk maizena utrört i lite vatten
1 liten gul lök
1-2 msk smör
1 liter späda vårnässlor (eller 2 dl frysta)
Salt, vitpeppar
Ägghalvor och ärtskott till servering

Koka med fördel äggen innan du börjar med soppan. Denna varianten går nämligen ganska snabbt att göra. Rensa också nässlorna i förväg (eller tina om de är frysta).
Koka upp grädden och buljongen och red med maizena till önskad konsistens. Låt sjuda i 2 minuter under omrörning.
Hacka löken grovt och stek utan att den får färg i smöret i en kastrull. Häll i nässlorna (som du sköljt och rensat noga).
Häll soppan över nässlor och lök. Kör med stavmixern i kastrullen eller kör soppan i matberedare tills den blir slät. Smaka av med salt och peppar. Jag tyckte inte det behövdes något salt men det är ju en smaksak.
Servera soppan med ägghalvor, ärtskott och kanske en ostmacka. Morberg föreslår en ägghalva per person. Jag föreslår minst två ägghalvor per portion. Men det är ju också en smaksak...

Sonen tyckte det var fantastiskt gott med ärtskott i soppan. Denna gången ville han inte alls ha makaroner i, utan nöjde sig med ärtskotten och ägghalvor. Vi andra som åt av soppan gav den också ett högt betyg. Dottern valde inte helt oväntat bort soppan till förmån för blåbärsyoghurt.

Tack kära svärföräldrar för inspiration och förarbete till en oväntat trevlig tisdagskvällsmat!

Andra nässelsoppor jag gjort:
Nässelsoppa med ost och gräslök
Matig nässelsoppa

måndag 23 april 2012

Snabbt, enkelt och... ärtigt!

Jag fick ett tips av Anna som jag bara inte kunde låta bli att prova.


Lägg några torkade gröna ärtor i blöt över natten. Plantera. Vattna. Vänta några dagar...


Vänta några dagar till...


Skörda, skölj väl och ät som de är, på mackan eller i sallader. Jag tyckte de smakade jättegott. De har en mild, lite "ärtig" smak. Vad jag använde mina första till får ni veta imorgon.

Jag har inte provat att grodda något sedan jag var liten. Mitt ytterst svaga minne består av pappa som håller i en glasburk med alfalfagroddar. Men nu när jag fick så bra resultat av ärtskotten kommer jag nog att experimentera mer. Även barnen tyckte det var roligt att se att det hände något i krukorna så snabbt efter vi pillat ner ärtorna i dem.  Efter lite efterforskande på internet hittade jag en beskrivning på hur man groddar alfalfafrö här. Det blir nog nästa projekt.

söndag 22 april 2012

Aprilväder

April bjuder på varierande väderlek. Snö, hagel, regn, åska, solsken och ibland nästan allt på en och samma gång.

Gårdagens regnbåge var en av de vackraste regnbågar jag sett.



Eller kanske man ska säga regnbågar. Tänk om jag hade kunnat få med hela regnbågen på ett och samma foto. Eller ännu bättre: Hela båda regnbågarna på samma foto.


En av dagens åskskurar med hagel.



Naturen är vacker.

fredag 20 april 2012

Snart så...

I år har vi köpt sättpotatis. Tidigare har vi bara provat med vanlig potatis som vi köpt i mataffären. Det har fungerat hyfsat men man kan aldrig veta om de potatisarna har några sjukdomar med sig. Många av potatisarna blev dåliga. Om det berodde på det vet jag inte. Nu ska vi i alla fall prova med riktig, kontrollerad sättpotatis och i lite större skala. Någon kanske minns att gubben plöjde "lyckan" på andra sidan vägen förra året. Annars kan du läsa om det här.


25 kg asterix köpte vi. En rödskalig fast potatis som är min personliga favorit. Jag tycker den funkar till allt; bara koka och äta som den är, råsteka den, eller som klyftpotatis, mos, gratänger och soppor. Ibland har det funnits riktigt stora i affären och då har jag använt dem till bakpotatis med. Som färskpotatis från vårt eget land smakar den ljuvligt kokt med lite dill och örtsalt.

Förra årets Asterix färsk från trädgårdslandet

Sedan köpte vi en liten säck med en tidig sort. Rocket hette den. Ska bli spännande att se hur det blir.


Som ni säkert förstår har vi inte direkt någon erfarenhet av potatisodling. Gubben har visserligen jobbat som dräng en gång i tiden men jag kan inget om det här. Och snart åker de ner i jorden... Det här ska bli spännande!


"Sättpotatis ni kan lita på". Om det stämmer så borde det väl gå bra det här.

Trevlig helg på er alla!

onsdag 18 april 2012

Real Life - Framtidsdrömmar

Nu är det ett tag sedan jag var med i Real Life. Det tar ju sin lilla tid att få ihop ett inlägg eftersom jag tenderar att babbla en del just i de här inläggen.

Veckans uppdrag i Real Life blir inget undantag. Här kommer mina tankar om framtidsdrömmar.


När jag var liten ville jag bli arkeolog. Några år senare funderade jag på att bli rockstjärna. Sedan började min mamma läsa till lärare och då trodde jag att det var yrket för mig.

I många år trodde jag faktiskt att jag skulle bli lärare. Inte för att jag egentligen ville det, utan för att det verkade vara ett möjligt val för mig. Jag såg framför mig ett Svensson-liv som musiklärare, boendes i ett villaområde i Falkenberg med en livskamrat som tyckte om mig för den jag är och som jag kunde stå ut att leva med och två barn med två års mellanrum. Några större drömmar än så vågade jag inte ha. Jag var livrädd för att bli besviken. Alltså, jag menar inte att det var små drömmar jag hade. Men jag hade kunnat sikta högre, vågat mer. Tänka efter lite vad jag egentligen ville.

Sedan hände det lite olika saker som fick mig att omvärdera.

Mina nya drömmar handlade om att få jobba med något som jag verkligen, verkligen ville göra. Eller, i brist på det, ha ett intresse som skulle vara så fantastiskt roligt att det vägde upp det halvtråkiga jobbet. Drömmarna om familjen blev till en dröm om en livskamrat som jag inte skulle vilja förändra. Någon som jag kan älska precis som den personen är. Det där med barn har jag egentligen aldrig varit så intresserad av så de drömmarna lämnade jag åt framtiden att utvisa.

Hur blev det då? Ja, mycket vet ni redan. Jag valde en musikutbildning på folkhögskola eftersom jag älskar att hålla på med musik. Jag valde sedan ett halvtråkigt jobb för att ägna mig åt mitt stora musikintresse på fritiden. Sedan träffade jag en person som jag inte ville ändra på. En livskamrat jag trodde jag bara kunde drömma om. Lyckligtvis ville han inte heller ändra på mig och drömmen blev verklighet.


Jag valde detta kortet för att vi ser så glada ut där. För vi gör och har gjort så mycket roliga saker tillsammans.

Efter ett tag tröttnade jag på det halvtråkiga jobbet och sökte mig till en utbildning igen. Denna gången inom fler konstformer än bara just musiken. Under den utbildningen utvecklades jag massor som människa och hittade jag vad jag ville bli: Lärare med inriktning fritidshem och fritidsverksamhet. Världens bästa yrke om du frågar mig!

Så kom drömmen om ett barn och strax därefter kom barnen. Även drömmen om ett hus växte fram och plötsligt hade vi gått och köpt inte bara ett hus utan en hel gård. Det var verkligen inte vad jag hade tänkt mig, snarare ungefär tusen gånger bättre.

En av mina nuvarande framtidsdrömmar handlar om vår gård. I framtiden skulle jag vilja odla ännu mer. Jag skulle vilja lära mig ännu mer om odling och hur man tar tillvara på allt som växer i naturen. Tänk att kunna vara självförsörjande på frukt, örter och grönsaker! Jag vet inte om den drömmen kan bli sann men det är en riktning för mig att gå i.


Jag tror det är bra att drömma. Om jag slutar drömma, hur ska jag då veta i vilken riktning jag ska gå? Varje val jag gör i livet för mig någonstans. Även i de fall då jag undviker eller avstår från att välja. Vet jag inte vad jag har att sikta på så kan det bli hur som helst. Det kan säkert bli bra då också men jag tror drömmarna underlättar och visar vägen. Besluten kanske inte blir lättare att fatta men jag vet att de leder mig på rätt väg.

Hur blev det med drömmen om att bli rockstjärna då?
Ja, drömmen om att bli berömd har jag inte jobbat så hårt på. Däremot kommer det alltid att finnas en dröm om att spela i band och stå på scen. Och emellanåt går faktiskt den drömmen i uppfyllelse...


Jobbar man som fritidspedagog kan man få den äran att vara rockstjärna för en dag när det vankas melodifestival (jag till vänster på elgitarr i ett överraskningsnummer tillsammans med mina underbara kollegor).


Jag är så fantastiskt tacksam för att mina naiva tonårsdrömmar inte gick i uppfyllelse. Tänk vad jag hade missat då. Visst lever jag ett Svensson-liv på väldigt många olika sätt. Men jag har inte nöjt mig med saker som bara duger. Jag siktade på stjärnorna och nådde i alla fall en bra bit över trädtopparna.

måndag 16 april 2012

Två sorters kål till kvällsmat

Idag fick jag ett infall när jag gick från bilen till huset och såg att kirskålen börjat titta fram. Usch och fy för kirskål bland hallonbuskarna men de där små späda bladen såg riktigt goda ut. Jag drog mig till minnes kirskålspajen från i höstas och hämtade en hink för att plocka. Om jag inte skulle få ihop en liter tänkte jag att jag kunde fylla ut med nässlor. Men den där hinken fylldes ganska snabbt.



Recept på kirskålspajen hittar du här.


Om kirskålen kommer från klimatpyramiden Det spirar så kommer salladen jag gjorde till från Vinterförrådet. En väldigt enkel sallad men mycket god.


Vitkålssallad med äpple och morot
400 g vitkål (ungefär 1/4 kålhuvud)
2 morötter
1 svenskt vinteräpple
Pressad citron
1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 tsk honung
Citronpeppar

Riv moroten och äpplet grovt. Droppa över lite pressad citron så äpplet inte blir brunt. Skär vitkålen tunt med osthyvel. Rör ihop vinäger, olja och honung och häll över salladen. Blanda runt och smaka av med citronpeppar. Låt gärna stå och dra en stund före servering. Salladen håller flera dagar i kylen.

söndag 15 april 2012

Tak och tapeter i det nya rummet

Här kommer de utlovade fotona på framstegen i det nya rummet.


Så här såg det ut innan:


Brädorna i taket är vitvaxade. Vi hade hantverkare som fixade taket åt oss.


Tapeterna satte vi dit själva. Pappa och jag gjorde det under påskhelgen. Vi valde vävtapet som var grundmålad. Sedan ska vi måla i någon ljus färg. Förhoppningsvis var det enda gången vi behövde tapetsera det rummet. Bara att måla om ifall vi tröttnar på färgen.


Lådan till höger om fönstret är röret från köksfläkten (bild på det nedan). Från början tänkte vi göra en klädkammade som sträckte sig längs hela den väggen. Men vi insåg att det skulle förstöra känslan i rummet, så vi lät hantverkarna bygga in den i gips i stället. Till höger om den tänkte vi sätta ett klädskåp.


Sedan, när sonen flyttat hemifrån, kommer jag nog lägga beslag på det här rummet. Vad tror ni om ateljé/ pysselrum/ arbetsrum?

Men det är förhoppningsvis många år kvar tills dess. Nu får vi i stället pyssla med att måla fönster, väggar, sätta dit lister, fönsterfoder och måla dem, lägga golv... Ja, vi behöver i alla fall inte bekymra oss över vad vi ska pyssla med den närmsta tiden.

fredag 13 april 2012

Matlådstillverkning

Matlådorna i frysen har börjat tryta de senaste veckorna. Det är väl resultatet av att ingen orkar/ hinner laga "riktig" mat till kvällsmat. Mycket fil, yoghurt och mackor har det blivit på sista tiden. Och makaroner...


Men idag tog jag tag i den biten och lagade till en riktig kalasmåltid. Sedan var det bara att äta och njuta och efter det fylla på i matlådorna. Linsbiffarna har jag gjort en gång tidigare och de blev faktiskt ännu godare den här gången. I dag använde jag grillade soltorkade tomater i olja och osten från en halv burk apetina classic och mosade ner den i smeten. Receptet hittar du här.


Jag gjorde klyftpotatis till och några stackars morötter och palsternackor som jag hittade i kylen fick också hänga med in i ugnen. Sedan blandade jag i lite örtsalt, smör och rapsolja och en massa pressad vitlök. Sedan gjorde jag en kall sås med crème fraiche och finklippta färska örtkryddor (De som blev över från matlagningskvällen. Jag har planterat om dem och har dem i köksfönstret): Gräslök, persilja, rosmarin och basilika. Riktigt mumsigt blev det!

En liten bonus (eller kanske stor) var att båda barnen sa att de gillade biffarna. Ingen av dem åt särskilt mycket men de SA i alla fall att de tyckte de var goda!

Hoppas ni får en trevlig helg. För vår del blir det fullt upp från morgon till kväll, i alla fall på lördag. Men jag tvivlar på att söndagen blir en renodlad vilodag. Kanske nästa helg...

onsdag 11 april 2012

Vegetariskt... Kan det va nåt?

En av dagarna den där veckan när jag var hemifrån så mycket hade vi matlagningskväll på jobbet.  Efter att jag kom i tidningen med anledning av min blogg frågade någon om inte jag kunde hålla i en matlagningskväll. Självklart ville jag det. Och självklart fick temat bli vegetarisk mat med utgångspunkt i Majas klimatpyramider. Okej, jag fuskade lite men det mesta vi använde återfinns i pyramiden Vinterförrådet. Jag vet inte om alla jobbarkompisar egentligen var så entusiastiska över valet av tema...

Menyn jag satte ihop blev i alla fall så här:

Förrätt
Gratinerat surdegsbröd med ört- och vitlökssmör

Huvudrätt/ buffé
Pizzasallad (som jag dagen till ära kallade örtkryddad vitkålssallad)
Rotfruktssallad med ingefärsdressing

Efterrätt 


Här kommer receptet på rotfruktssalladen, som jag fått tipset på ifrån skolköket på skolan där jag jobbar. Väldigt god och mycket uppskattad. Så här gjorde vi den:


Rotfruktssallad med ingefärsdressing
(4-5 port)
500 g rotfrukter (t.ex. potatis, morot, palsternacka, rödbetor)
1 st rödlök
1 vitlöksklyfta
½ - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk rapsolja

Dressing
1 msk hackad gräslök
1 vitlöksklyfta
1 tsk färsk riven ingefära
2 tsk osötad senap ( 1 tsk pulver + 1 tsk ljummet vatten)
1 msk vitvinsvinäger (alt. vitt vin eller äppelcidervinäger)
1 msk flytande honung
2 msk rapsolja
1 ½ -2 msk majonnäs

Sätt ugnen på 200oC. Blanda ihop senapen och låt stå och dra.
Skala och skär rotfrukterna och löken i bitar och blanda med salt, peppar, pressad vitlök och rapsolja. Rosta i långpanna i ugnen ca 30-40 minuter.
Finhacka gräslök, pressa vitlök och riv ingefära till dressingen. Vispa samman med senap, vin, honung och olja och slutligen med majonnäs.
Låt rotfrukterna svalna lite och blanda dem med dressingen.

Det var lite speciellt att denna gången ha rollen som "den som kan" under matlagningskvällen. Jag var faktiskt lite nervös innan. Inte inför mina jobbarkompisar, de är så snälla och skulle nog ha överseende om jag klantade mig. Jag är ju ingen expert på något sätt och har aldrig hävdat det. Men tänk om de inte skulle gilla maten jag valt ut...

Fast jag hade inte behövt oroa mig. Alla åt med god aptit och jag tror att de flesta tyckte det var riktigt gott. Många pratade om att de tänkte använda något av recepten vid senare tillfälle. Dessutom hade vi det väldigt trevligt tillsammans. Både när vi gjorde maten och när vi åt den.

Vi borde helt klart göra saker tillsammans utanför jobbet oftare!

söndag 8 april 2012

Glad påsk!

Under påskhelgen har jag fullt upp med tapeter, föräldrar och andra trevligheter. Men jag tänkte ändå posta en hälsning till er kära läsare med lite foton från vårt påskfirande.

Vi börjar med att glänta på ytterdörren, påskaftons morgon.


Ja, solen lyste i alla fall. Så vi ignorerade snön och dukade bordet så påskigt och vårigt vi bara kunde.


Korgar av gamla mjölkpaket...


Gipsade vitlökshönor...


Barnen fick göra placeringskort. Sonen gjorde en dator till sig.


Medan jag och pappa tapetserade sonens nya rum svängde gubben ihop en fantastisk påskbuffé. Men tårtan hade jag redan gjort i ordning i förväg.


Barnen hade hjälpt mig att göra marsipanfigurer.


Tårtan är efter samma recept som förra årets påsktårta. Receptet hittar du på Arla.se.

Kolla in sonens kyckling med solglasögon...


...på drömrulltårtan som jag också hade förberett som kompensation för att jag jag glömde ta med den förra till pappas födelsedag.

Hur gick det med tapeterna i sonens nya rum då?
Jodå, de sitter uppe allihop nu. Foton på det kommer i ett annat inlägg. Tills dess får ni hålla till godo med ett foto på när jag spacklade väggarna där för ett tag sedan.


Tittar ni noga så ser ni att vi fått ett jättefint tak. Mer foton på det kommer också framöver.

Resten av ledigheten kommer jag nog inte att jobba allt för mycket...

Ha nu en riktigt härlig fortsatt påskhelg!