lördag 31 mars 2012

Det snöar...

Och så kom bakslaget... Det var då verkligen ingen fröjd för ögat att dra upp rullgardinen i morse.


Snacka om kontraster om man jämför med för bara en vecka sedan, då trädgårdsmöblerna åkte fram. Den eftermiddagen var de för varmt att ha två tröjor om man satt i lä i solen.

Men man får se det från den ljusa sidan. Jag får vara glad att jag plockade nässlor och gjorde min  nässelsoppa i går och inte väntade tills idag...

fredag 30 mars 2012

Det spirar!

Äntligen har de tittat fram. De första små nässlorna. I år var jag ute i god tid så jag fick de riktigt små och späda. De som nästan är lila i färgen. Det var inte svårt att få ihop en liter nässlor i vår trädgård. 


Visst tog det en stund att plocka men jag tänkte bara på att nu börjar det. Snart kommer det ploppa upp växter lite här och var och det kommer finnas massor av saker i trädgården att göra goda maträtter, bakverk och drycker av. En ny klimatpyramid har tagit vid efter Vinterförrådet: Det spirar!


I år gjorde jag en lite matigare soppa än förra året. För att få en lite tjockare konsistens utan att behöva reda soppan med mjöl, provade jag att lägga till potatis och palsternacka, samt öka på grädden och osten. Resultatet blev en mycket god och mättande soppa. Förmodligen med en hel massa extra kalorier på köpet men som sagt, gott var det!


Matig nässelsoppa med ost och gräslök
(2-3 portioner)
  1 liter nyplockade nässlor (eller ca 2 dl förvällda)
1 liten gul lök, finhackad
2 potatisar
1 palsternacka
Smör och/ eller rapsolja
5 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 vegetabilisk fond du chef(eller annan grönsaksbuljong)
1 dl riven ost med mycket smak
1 litet knippe gräslök, finhackad
Vitpeppar
ev. salt

Till servering:
3-5 st kokta ägg, skurna i halvor
Gräslök till garnering
Nybakat bikarbonatbröd

Skala potatis och palsternacka och skär dem i mindre bitar. Fräs dem tillsammans med löken i fettet i en kastrull. Tillsätt vatten, grädde och buljong, låt koka upp och koka sedan i ca 10 minuter, tills potatisen och palsternackan nästan är färdigkokta. 
Här någonstans kanske du ska börja koka äggen (jag glömmer alltid det och får göra det i sista sekunden).
Skölj nässlorna väl och tillsätt dem sedan i soppan. Sjud ett par minuter. Kör sedan med mixerstav till önskad konsistens och utseende. Tillsätt ost och gräslök och låt sjuda tills all ost har smält. Smaka av med vitpeppar och salt om det behövs. Häll upp i tallrikar och ät med ägghalvor och ett gott bröd. Garnera med gräslök.


I år fick sonen ingen korv till soppan men han åt den ändå. Fast precis som med linssoppan efterlyste han makaroner att ha i den. Ägg dög tydligen inte idag.Brödet däremot, gillade han. Dottern smakade på allt men åt bara ägg och knäckebröd.

Recept på förra årets nässelsoppa hittar du här.

Receptet på bikarbonatbrödet hittade jag på bloggen smakrik. Jag använde de ingredienser jag hade hemma och då blev det så här:



Bikarbonatbröd
3 dl rågmjöl
3-4 dl vetemjöl
3 dl fiberhavregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
knappt 1/2 dl brödsirap
turkisk yoghurt och a-fil, sammanlagt 4 dl

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurten och sirap och rör ihop till en deg. Precis som Izza på smakrik, fick jag ta upp degen och knåda ihop den snabbt med händerna, då den var lite för tjock för att röra ihop enbart med trägaffel. Lägg degen i en avlång bakform och grädda den i 200 grader i 45-60 min.

Nu önskar jag er alla en riktigt trevlig helg!

torsdag 29 mars 2012

Härliga lediga dag med äppelplättar

I dag har jag tagit ledig från jobbet. Jag tyckte det kunde behövas efter att ha varit hemifrån i tre dagar från tidig morgon till sen kväll. Visserligen har jag gjort roliga saker men jag har saknat barnen eftersom jag kommit hem när de redan hunnit somna på kvällarna.

Så nu har jag njutit i fulla drag av att få vara med barnen. Vi har haft sovmorgon med mys, ätit sen frukost, varit ute och lekt, skolat om tomat- och chiliplantor och sått lite nya frön. Jag trodde ju först att det var dill som kom upp där jag sått tomat och sedan trodde jag att det inte var det. Nu såg jag att det kommit upp både dill och tomat. Kolla på bilden här så kan ni säkert se det som jag inte såg då.

Nu har vi lite eftermiddagsvila i tv-soffan efter att ha hamnat i något slags plätt-koma. Vi åt gröt till frukost så jag stekte lite pannkaksbiffar till lunch. Dottern älskar dem. Men det behövdes något mer för att vi skulle bli mätta. Då drog jag mig till minnes ett recept på äppelplättar jag sett på Pickipicki. Fast här skulle det gå snabbt och mjölken var slut så jag kollade inte upp det utan hittade på min egen version.


Äppelplättar
(2-3 portioner)
2 ägg
4,75 dl kallt vatten
1 dl mjölkpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

2 äpplen
kanel
Smör och/ eller rapsolja att steka i

Vispa ihop smeten. Låt gärna stå och svälla en stund men det är inte nödvändigt. Stek i plättjärn eller i vanlig stekpanna. Ta knappt en halv dl per plätt. Skiva äpplet tunt och lägg på en skiva direkt efter att du hällt i smeten i pannan. Pudra över kanel på äppelsidan. Vänd och stek på andra sidan.


Plättarna blev väldigt goda. Vi åt nog alla för mycket. Utan plättjärn var det svårt att få dem jämna och fina. Men vad gör det när det smakar lika gott ändå. Jag provade att lägga ett pepparkaksmått i stekpannan och steka i det men det var så krångligt så jag gav upp.


Nu tänkte jag lämna datorn och återgå till att umgås med mina barn en stund till, innan det är dags att ta tag i disken från lunchen och fixa något mellanmål.

Ha det gott!

tisdag 27 mars 2012

Blåsippan ute i backarna står...


I dag serverar jag ett vårtecken som hittades i trädgården i fredags. Detta är ett tidsinställt inlägg.

Hoppas ni har det fint. Vi hörs på torsdag!

söndag 25 mars 2012

Våffelfrukost med snabbglass

Helt ovetandes om att det faktiskt är våffeldagen idag, gjorde min älskade gubbe våfflor till frukost.


Glassen var slut och ingen grädde hade vi heller så jag fick improvisera lite. I med ett halvt paket frysta bär, ett par dl frysta bananskivor och några skedar turkyoghurt i mixern. Någon matsked florsocker och en tesked vaniljsocker med för att vara på den säkra sidan. Sedan hade vi en riktigt god glass till våfflorna.


Vi hade också lite äppelsallad och vanilj-crème fraiche över från gårdagens fika och det passade också utmärkt till våfflorna.

Trevlig våffeldag på er alla!

Nästa vecka har jag fullt upp från morgon till kväll måndag till onsdag. Så jag antar att vi hörs på torsdag då.

lördag 24 mars 2012

Glutenfritt fika i vårsolen

I går hade vi finbesök här ute på landet. En födelsedag skulle firas lite i efterskott. En anledning så god som någon att få baka tårta. Den här gången skulle det vara något glutenfritt så det blev lite googlande innan jag hittade ett recept som jag fastnade för.

Receptet på tårtan är hämtat från Borthys blogg men jag har gjort lite små förändringar.


Glutenfri tårta med bär och chokladfyllning
3 ägg
3 dl socker
1 tsk fiberhusk
1 dl hett vatten
2 dl fin glutenfri mjölblandning (120 gram)
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

300-400 g frysta bär (eller färska om det är säsong)

2 burkar kesella vanilj
2 msk kakao
2,5 dl vispgrädde

1,5 dl stark saft
1 dl gelésocker

Ta upp de frysta bären ur frysen och låt rinna av i en sil med en skål under.
Sätt ugnen på 200oC.
Smörj en form med löstagbar kant med smör & rapsolja eller flytande margarin. Bröa den sedan med glutenfritt ströbröd.
Blanda ut fiberhusk i hett vatten i en skål.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt.
Rör ihop glutenfri mjölblandning, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner detta i äggsmeten tillsammans med fiberhuskblandningen.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min.
Låt svalna.

Dela kakan i tre lager. Bred vaniljkesella från en burk på lager 1. Fördela hälften av bären på kesellan.
Vispa ihop innehållet från den andra kesellaburken med kakaon och bred detta på lager 2.
Lägg de resterande bären på det översta lagret. Fyll ut till kanten eller forma en cirkel av bären, beroende på hur mycket bär du har. Diska den löstagbara kanten på formen och sätt tillbaks den runt tårtan.

Spara den avrunna saften från bären, fyll upp med stark saft av valfri smak (jag tog havtornssaft) så det blir 1,5 dl. Rör ihop med gelésocker i en kastrull, låt koka upp och koka så länge som det står på förpackningen (½ -1 minut). Skeda sedan gelésaften över bären för att få en glansig yta. Jag fick en del gelé över men den angivna mängden går nog åt om man har mer bär. Ställ tårtan i kylen så gelén stelnar.


Spritsa allra sist vispad grädde på tårtan. Jag använde 2 ½ dl grädde och det räckte inte till att spritsa runt hela. Därför nöjde jag mig med att spritsa på ovansidan och bredde sedan ut resten av grädden runt tårtan med en smörkniv.


Tårtan blev fantastisk om jag får säga det själv. Födelsedags"barnet" gillade den med och gubben tyckte den var väldigt god för att vara hembakad tårtbotten (han gillar köpebotten bäst). Barnen ville först smaka men bangade ur när de insåg att det gick att äta glass istället.

Foto: TR

Tydligen blir glutenfria bakverk väldigt höga. Jag visste inte detta innan och blev därför väldigt imponerad av att den blev så hög och fin. Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera att det var ett väldigt bra recept jag hittade.

Foto: TR

Sedan gjorde säkert vädret sitt till helhetsupplevelsen. Det kändes som att jag skulle kunna sitta där ute i vårsolen tills den gick ner på kvällen. Det är något speciellt med den första vårdagen man har möjlighet att spendera i lugn och ro i trädgården.

Hoppas ni har en trevlig helg!

fredag 23 mars 2012

Linssoppa med färskost

Det här receptet hittade jag på tasteline. En soppa med titeln "Mumsiga linssoppan" var jag bara tvungen att prova. I originalreceptet kryddas den med kummin men jag hade inte det hemma. I stället testade jag med fänkål och tyckte det blev riktigt bra. När jag sedan provsmakade tyckte jag den behövde något krämigt och kom att tänka på att jag hade ett family pack med färskost i kylen. Det var precis den krämigheten jag var ute efter!


Linssoppa med färskost
(ca 6 portioner eller 10-15 förrättsportioner)
1 stor purjolök, hackad
5 st normalstora potatisar, tärnade
2 msk rapsolja
1 1/2 l vatten
3 st vegetabiliska fond "du chef" (eller buljongtärningar)
2 dl röda linser
1/2-1 msk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
1 krm malen fänkål
svartpeppar
ev. salt

Fräs purjolök och potatis i oljan i kastrullen du tänker koka soppan i. Purjon ska bli mjuk och glansig men inte få färg. Rör med den träslev eller stekspade så potatisen inte fastnar. Skölj linserna och plocka bort eventuella småstenar. Tillsätt vatten, fond och linser i kastrullen. Låt koka i ungefär 20 minuter. Känn med en sticka om potatisen är färdig. Mixa soppan slät direkt i kastrullen med en stavmixer. Smaka av med vinäger, honung, fänkål, svartpeppar och salt om det behövs. Servera soppan med en klick färskost, lite finklippt gräslök eller persilja och en skiva surdegsbröd eller knäckebröd med smör och ost.

Jag gillade soppan, sonen gillade den men inte dottern. Sonen tyckte dock att jag kunde haft makaroner i, så hade den blivit ännu godare. Jag tror han saknade något att tugga på.

Idag har vi fikat i trädgården för första gången i år. Underbart, säger jag bara. T-shirt räckte, annars blev det för varmt. Hoppas vi får mer av det fina vädret till helgen!

tisdag 20 mars 2012

Rapport från Kalmar

Här kommer lite bilder från vår minisemester i Kalmar.


Hotellet vi bodde på heter Packhuset. Det är ett gammalt hus som fungerat som hamnmagasin en gång i tiden. När det renoverades och gjordes om till hotell försökte de bevara känslan i huset och sparade därför alla gamla reglar och pelare synliga. Väldigt fint och mysigt var det. Ett hotell helt i vår smak, som utöver mysfaktorn dessutom bjöd på både frukost, kvällsmat och eftermiddagsfika. Frukosten var för övrigt fantastisk.


På lördagen åkte vi över till Öland en sväng. Vi kom dit hungriga och jag tror vi var de första gästerna för säsongen på Kaj4. Stekt strömming med potatismos och lingon blev det. Mums!


Sedan åkte vi runt lite och tittade på omgivningen. Det var inte direkt väder att vara ute och promenera. Inte med min vilande förkylning och för tunn jacka i alla fall.
  



Tio minuter innan de stängde smet vi in på Ölands skördebutik och shoppade lite. En mycket trevlig butik med närproducerade varor.


Bönchipsen var mycket goda, speciellt de örtkryddade. Synd att jag bara köpte med mig två påsar. Havtornsaft har jag aldrig smakat förut. Den smakade lite speciellt. Ingen ny favorit men helt okej att dricka. Väldigt nyttigt ska det visst vara också.

Om vi kom hungriga till Öland behövde vi inte direkt åka hungriga därifrån. När jag såg den omtalade Ottostruten ligga i frysdisken till styckpris var jag bara tvungen att prova och den satt som en smäck i magen. Sen hade vi nog kunnat rulla tillbaks över bron utan bil. Hade någon bara satt fart på oss så...


Väl tillbaks i Kalmar halkade vi in i Saluhallen. Även där cirka 10 minuter före stängning. Med i påsen kom några chokladpraliner från Johannas choklad.


Lördagskvällen spenderades på bio. Vi gillar båda Kvarteret Skatan-gänget, så vi valde att se Kvarteret Skatan reser till Laholm. En sevärd film om man gillar den typen av humor. Inte lika rolig som programserien kanske men det kan man nog inte vänta sig av en långfilm. Vi skrattade nog mest av alla i hela biosalongen i alla fall.


Vädret hade gärna fått vara lite bättre men annars är jag helnöjd med helgen. Det var precis vad vi behövde!


Mycket prat och hålla handen på stan, vila mitt på dagen och massor av mat, fika och mat igen... Gasen var billig i Kalmar så även tanken på bilen fylldes innan det var dags att åka hem till de djupa skogarna igen.

Borta bra men hemma bäst, sa sonen när vi kom hem. Men hade det inte varit för att barnen var hemma så hade jag gärna stannat i Kalmar några dagar till...

söndag 18 mars 2012

En hälsning från Kalmar

Fotot är taget i går kväll i gästhamnen i Kalmar.


Gubben och jag har varit på minisemester där i helgen. Barnen och datorerna lämnade vi hemma, under tillsyn av svärmor och svärfar.

Mysigt har vi haft det. Ingen stress, inga krav. De urladdade batterierna har fyllts på med energi igen.

Rapport från minisemestern kommer inom de närmsta dagarna.

fredag 16 mars 2012

Det var inte dill!

Nu har det lilla gröna kommit upp lite mer och till och med jag kan se att det faktiskt är tomatplantor. Sen har det även börjat titta fram lite grönt i krukan med chilifrön.


Nu hoppas jag verkligen att jag ska lyckas komma ihåg att ta hand om de här små plantorna. Chili har jag aldrig odlat förut så det ska bli spännande.

Nu ser det faktiskt ut som att våren är på väg på riktigt. De sista snöhögarna kämpar för sitt liv i vårsolen. Hoppas det fina vädret håller i sig till helgen!

onsdag 14 mars 2012

Kvällens planetfoto och ett vårtecken

Här kommer kvällens planetfoto.



Jag måste verkligen skaffa ett stativ till kameran (alternativt lära mig hur man gör). På de flesta av fotona jag tog ser de mer ut som bokstäver än planeter...

Men det bästa var ändå att när jag tog fotot från det öppna köksfönstret hörde jag tranorna! Nu är våren verkligen på väg!!!

tisdag 13 mars 2012

Utsikt från köksfönstret

Jag tog de här korten i går kväll på Venus och Jupiter. Svårt att få till det bra utan stativ men jag gjorde vad jag kunde för att darra så lite som möjligt på handen.



Läs mer om planeternas möte här.

Just nu är jag helt slut. Har precis kommit hem från musikkursen på högskolan. Det var dansredovisning idag och jag har dansat min dans till Mystery inför hela klassen. Sedan fick jag leda dem så att de också fick vara med och dansa. Väldigt nervöst men jag är så stolt att jag klarade det. Vilken känsla att få en massa människor att göra samma rörelse som en själv! Undrar om det är så det känns att vara gympaledare...?

Nu ska jag se till att få i mig något ätbart för jag glömde ta med något fika till pausen. Efter en hel kväll men en massa nya danser är blodsockernivån kanske inte på topp just nu...

måndag 12 mars 2012

Potatisbullar med frukt- och bärsallad

Dagens rätt passar utmärkt om man har överblivet potatismos i kylen. Receptet har jag fått av min goda vän Angela. En gång när vi var på besök gjorde hon dessa. Det verkade så enkelt att göra samtidigt som det var väldigt gott. Jag vet inte om jag kom ihåg rätt mängd av de olika ingredienserna men så här gjorde jag när jag provade.


Potatisbullar
(12 st/ 3-4 portioner)
5 dl kallt potatismos (ca 500 g)
2 ägg
2 msk potatismjöl
Smör och/ eller rapsolja

Vispa ihop potatismos med ägg och potatismjöl. Värm matfettet i en stekpanna och klicka ut mosblandningen med en matsked. Låt steka på medelvärme i några minuter utan att röra dem. När du sedan har vänt kan du försiktigt platta till bullarna med stekspaden. Vänd eventuellt en gång till så att hela undersidan får stekyta. Servera med lingonsylt eller frukt- och bärsallad. (Äter du kött passar blodpudding, stekt fläsk eller bacon bra till)



Frukt- och bärsallad
1 äpple
1 pärom
1 banan
2 kiwi
1-2 dl frysta bär (eller färska om det är säsong)
Några droppar pressad citron

Ta upp de frysta bären och låt de tina under tiden du skär frukterna i mindre bitar. Droppa pressad citron över. Tillsätt bären och blanda runt så att frukterna färgas röda av bären.


Sonen gillar dessa potatisbullarna och jag vet att dottern har ätit av dem vid tidigare tillfällen (t.ex. hos Angela). Men den här dagen hade hon beställt pannkaksbiffar av den överblivna mannagrynsgröten vi hade till frukost, så hon åt sig mätt på dem i stället.


Till maten drack vi hallondryck från Brämhults blandat med apelsinjuice. En riktigt god kombination.


Just nu har jag allvarliga problem med att hålla mig vaken. Får man gå och lägga sig så här tidigt undrar jag...

lördag 10 mars 2012

Frön och något litet grönt

För ungefär en månad sedan sådde jag lite frön i krukor och satte i fönstret i finrummet. Jag har en god vän som startat en blogg om odling och jag blev lite inspirerad när jag läste att han redan hade börjat sätta frön. Förra året hann långt ifrån alla tomater att mogna innan det blev för kallt. Kanske berodde det på att jag sådde fröna för sent. Eller så berodde det på något helt annat.

Nu satte jag i alla fall frön från chilifrukt och två olika sorters tomatfrön. Chilifrukten köpte jag på torget i Tranås i somras, de gula tomaterna kommer från min väns kolonilott och de spräckliga tomaterna odlade vi själva förra året. Det kändes lite konstigt att sätta frön när det fortfarande var snö ute.


Lite duktig känner jag mig allt som har samlat på frön för att kunna odla själv. Men jag ska inte säga för mycket. Det är fortfarande lång tid kvar tills det är dags att skörda. Om det nu kommer finnas något att skörda då.


Något jag är ganska bra på är att sätta igång projekt, till exempel tvätta en tvätt, börja rensa någonstans eller som nu, sätta frön och sedan totalt glömma bort det. Jag tittade till mina krukor för kanske andra gången igår. Då såg jag att det faktiskt hade tittat upp något grönt. Kan det vara en tomatplanta som är på väg? Jag tycker nästan att det liknar dill. Men vad vet jag?


Tiden får utvisa vad det är och hur länge jag kommer lyckas med konststycket att hålla den vid liv. Kanske är det dags att så lite nya frön nu. Det var faktiskt ganska trevligt när det såg ut så här i finrummet förra året:


Många av er tittar säkert på melodifestivalen nu. Jag nöjer mig med att få lyssna på "guldkornen" tills jag vill spy på dem på jobbet. Kanske sätter gubben och jag igång en film senare ikväll när båda barnen somnat.

Vad ni än gör så hoppas jag att ni har en trevlig lördagskväll!

fredag 9 mars 2012

Plugg, schlagermetal och träningsvärk

Någon kanske har noterat att jag inte uppdaterar bloggen riktigt lika ofta som förr. Jag har inte heller kommenterat lika frekvent i de bloggar jag följer. Anledningen är att jag börjat plugga. Jag läser 15 poäng musik på högskolan i Jönköping, med förhoppningen om att bli behörig att undervisa i musik i årskurserna 1-3. Kursen jag går heter "Gitarr, sång och dans 1-3" och det är jätteroligt. Nu är det ett tag sedan jag pluggade så jag hade nästan glömt hur kul det är.

Jag jobbar lika mycket som tidigare (80%) men har bytt de barnlediga fredagarna till studieledigt. Det innebär att jag kan lämna barnen på förskolan en stund för att få lite lugn och ro att plugga. I dag har jag exempelvis satt ihop en dans till "Mystery" med Dead by April. Läxan var att göra en dans till en schlagerlåt som vi ska kunna dansa med våra elever. Jag som inte gillar schlager särskilt mycket var väldigt glad att just Dead by April ställde upp i melodifestivalen i år. Även om det är en ganska soft variant av metal så gillar jag låten. Den innehåller många av de olika delarna som jag uppskattar med lite tyngre musik.



Om dansen jag gjorde blir godkänd återstår att se men jag har i alla fall fått ett rejält träningspass idag. Jag kanske ska tillägga att jag fick lite hjälp med början av dansen av en trea som jag har musik med. Vi tog en lektion till att spåna lite på danssteg och vi hade väldigt roligt tillsammans. Hela klassen var med och kom med förslag. Sedan dansade vi det vi hade hunnit kommit på för deras klasslärare när hon kom tillbaks. Det är perfekt att plugga och jobba samtidigt. Då kan man omsätta alla tips och idéer i praktiken direkt och se vad som funkar bra och mindre bra.

Trots att det har blivit lite mer kvällsaktiviteter för mig i och med pluggandet så hoppas jag kunna uppdatera i alla fall ett par gånger i veckan och besöka era bloggar ändå. Jag är så glad för alla trogna läsare som återkommer trots att det kanske dröjer några dagar mellan inläggen. Era besök och era kommentarer betyder mycket!

Förresten så är jag lite lycklig idag. Jag upptäckte när jag dansade att jag hade träningsvärk på baksidan av låren. Det är en övning på torsdagsgympan jag går på som ska träna de musklerna men jag har aldrig fått till det. Man ska gå fram ett steg med ena benet, hålla upp det andra och luta sig fram. Sedan går vi bak ett steg och gör ungefär likadant. Vi gör detta i en hel låt så det har känts lite mesigt när jag inte har märkt något i musklerna. Men igår provade jag att hålla armarna rakt ut och ihop framför bröstet. Det gjorde nog att jag hittade rätt balans för idag känns det. Yippi! Kul att man kan glädjas över de små sakerna i livet!

Nu hoppas jag att ni får en riktigt trevlig helg!

onsdag 7 mars 2012

Real Life - parfymer

Så var det dags för Real Life igen och veckans tema är parfymer.

Som tonåring använde jag parfym i stort sett dagligen men nu för tiden nöjer jag mig med deodorant, parfymerade duschkrämer och tvål. Många av parfymerna jag använde var presenter från mormor. Hon köpte det som stående julklapp till oss barnbarn varje år.

Parfymerna kom från Parfymeri Nicole och mormor valde ut en personlig doft till varje barnbarn. Jag minns parfymeriet väl. Det låg mitt i Kronan som på den tiden var Falkenbergs enda galleria. Tjejerna som jobbade där var alltid välsminkade och hade snygga frisyrer. De hade uppenbarligen också bra omdöme när det gällde att välja ut parfymer. Jag tror nämligen aldrig att någon av mormors barnbarn blev missnöjd med sin julklappsdoft. Om jag inte minns fel fick också mormor varje år en julklapp med avsändare Parfymeri Nicole. Gissningsvis var hon en ganska bra kund.

Denna parfymen gillade jag. En liten skvätt på botten finns det kvar.
Min mormor finns tyvärr inte kvar hos oss längre. Men några av de dofter jag fick av henne har jag sparat. Jag kan liksom inte slänga flaskorna. När jag var yngre använde jag slut på parfymerna jag fick av henne men som jag skrev tidigare så gör jag inte det längre. Jag tar fram dem ibland och luktar på dem bara.

De här små parfymflaskorna från mormor står i prylhyllan tillsammans med andra "minnes-saker"

Ett år fick jag en duschkräm med tillhörande deodorant av märket fenjal av mormor. De sparade jag så länge att den goda doften till slut försvann. Den var så speciell att jag ville dra ut på det och använde dem bara vid speciella tillfällen. Lite onödigt kanske, eftersom det hade varit bättre att använda upp dem medan de luktade gott. Men doften fick mig att tänka på mormor och jag ville inte glömma bort hur den luktade.

Nu när jag sökte på fenjal och såg att de produkterna fortfarande finns, kanske jag ska göra slag i saken och beställa hem några flaskor...

söndag 4 mars 2012

Brudar, pajer och 90-talsmusik

Tjejkvällen med landet-brudarna var som väntat mycket trevlig. En del av tjejerna kände jag i stort sett bara igen ansiktet på förut men nu har jag åtminstone fått några pratstunder med alla. Mycket trevliga tjejer allihop. Det här får vi göra om så vi lär känna varandra ännu bättre tycker jag! Och gärna med ännu fler nästa gång!

Det blev inga kort tagna på festen men innan jag åkte bad jag sonen ta ett på mig. Jämte mig håller gubben på att spackla i det nya rummet.


Spellistan "tjejträff" var fulladdad med 90-talshits i en salig blandning av techno, hip hop, reggae, grunge, rock, lite punk och metal och säkert nåt mer som jag glömt. Jag hade slängt ut en uppgift att tänka ut låtar från festerna på högstadiet eller gymnasiet. Några tog det på väldigt stort allvar och en del hade svårt att komma på några låtar alls. Musik har nog helt enkelt spelat olika stor roll i olika personers liv. Jag satt en stund vid spellistan och lyckades komplettera lite med det jag och mina gamla kompisar lyssnade på förr. Men jag märkte också att det var svårt att komma på namn på en del artister som spelades på radio och på discon. Sedan finns ju inte Metallica på Spotify, vilket var lite synd i det här sammanhanget. Deras svarta album gick ju varmt på många fester under 90-talet.



Maten bestod av knytis med smaskiga förrätter, pajer, sallader och massor av snacks. Här nedan kommer receptet på mitt bidrag. Jag krävde receptet av min svägerska efter att hon bjudit på den pajen en gång. Det var ingen beskrivning på hur man skulle gå tillväga så jag improviserade. När jag sedan sökte på internet hittade jag ett receptet här som hade exakt samma ingredienser och måttangivelse. Receptet som följer nedan är hur jag gjorde:


Toscansk Tomatpaj
3 dl vetemjöl
125 gr smör eller margarin
1 msk kallt vatten

4 soltorkade tomater
1 knippe färsk basilika
100 g riven mozzarella
3 st ägg
2½ dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk osötad senap (1 msk senapspulver+1 msk ljummet vatten)
salt
svartpeppar
6-8 cocktailtomater
3 msk pinjenötter

Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila i kylen i 30 minuter till 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajform, nagga den och förgrädda i ca 10-15 minuter.
Blanda senapspulver och vatten och låt dra.
Strimla de soltorkade tomaterna och basilikabladen och vispa ihop dem med mozzarella, ägg, grädde, vitlök, senap, salt och peppar.
Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i det förgräddade pajskalet. Häll äggblandningen över.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen, tills den fått fin färg eller äggstanningen stelnat, i ca 30-40 min.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får fin brun färg. Strö dem över pajen när den är färdiggräddad. garnera eventuellt med färska basilikablad.
Servera pajen som en del i en buffé eller tillsammans med en blandad sallad.

Jag gjorde också en västerbottenpaj, liknande den jag gjorde till midsommar. Originalreceptet till den kommer från Pickipicki men eftersom jag inte hade mer grädde hemma, ersatte jag den med turkyoghurt. Smaken var det absolut inget fel på men ytan såg nästan lite plastig ut. Inte alls lika fin som i somras.Undrar om det var yoghurten som gjorde det eller varför den blev så denna gången.


Nu är vi hyfsat pigga hela familjen och hoppas på att förbli det hela veckan. Det känns som att vi kan det där med feber, snor och hosta nu.

Hoppas ni får en fin vecka, att influensatiderna är över och att våren kommer snart!

torsdag 1 mars 2012

Host, snörvel och kladdkaksubstitut

Det märks både hemma och på jobbet att det är influensatider. Närvaron har sjunkit drastiskt i klasserna den här veckan och på fritids har vi haft ungefär halva styrkan på eftermiddagarna. Även personalen har blivit mer eller mindre drabbad och det snörvlas och hostas lite överallt. Idag fick dottern feber och blev hämtad tidigare från förskolan. Sonen hostar, gubben har ont i halsen och jag känner mig lite allmänt krasslig.

Trots detta har jag lyckats hålla fingrarna borta från kladdkaksbitarna i frysen. På lördag är det fest med några landet-brudar och jag tänkte att jag skulle försöka få ihop några nyttiga dagar inför det. Så kan jag festa till det riktigt ordentligt med gott samvete. Detta har jag ätit på kvällarna i veckan i stället för kladdkaka:


Keso, banan och kakao. Ungefär lika gott som kladdkaka faktiskt.

Fast i går kväll åt jag smörgåstårta. Gubben hade varit på fest och fick med sig en bit hem till mig. Jag åt den liggandes i sängen eftersom jag hade hunnit somna innan han kom hem. Sticker man en Rikard-gjord smörgåstårta under näsan på mig kan jag liksom inte motstå. Som väntat var det mycket gott och eftersom den inte innehöll socker (vad jag vet) så klassar jag den måltiden som ren hälsokost. Tack så mycket Rikard!

Detta fotot tog jag förra helgen med min vinst från fototävlingen jag var med i för ett tag sedan. Jag har aldrig fotograferat med ett diffuser filter förut så jag vet inte hur det borde bli. Jag provade också att ta kort på barnen inomhus med och utan filtret. Men utomhusbilderna var de som blev bäst med filter.


Snöhögen har i alla fall nästan smält bort under veckan och jag längtar, längtar till våren. Och så längtar jag lite tills lördag med!

Men innan dess får vi ha lite sjukstuga här hemma och proppa i oss vitaminer så vi blir friska fort.