söndag 19 augusti 2012

Spindeltjejens chokladtårta

När vi skulle ställa till med släktkalas för barnen igår fick de önska varsin tårta. Visst är det smidigt att de fyller år så nära varandra att vi kan ha ett gemensamt kalas. Men en egen tårta var tycker jag att de ska ha ändå.

Dottern önskade först gräddtårta med hallon och blåbär. Sedan kom hon på att hon inte gillar grädde och då ville hon ha en chokladtårta i stället. Ungefär som chokladmuffins. Utefter de villkoren och med tanke på vad jag trodde att hon skulle uppskatta, knåpade jag ihop den här tårtan. Grundreceptet på själva kakan kommer ifrån sju sorters kakor, 1975 års utgåva, och heter Amerikansk chokladtårta.


Spindeltjejens chokladtårta

Tårtbotten
75 g smör
3 dl strösocker
2 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
3/4 dl kokande vatten
1 1/2 dl filmjölk
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk potatismjöl
3 dl vetemjöl

Lager 1: Blåbärssylt
100 g blåbär (ca 1,5 dl)
200 g syltsocker (knappt 2,5 dl)

Lager 2: Kesella hallon
1 burk kesella hallon
(byt eventuellt ut mot vispgrädde och hallon)

Glasyr
75 g smör
1 dl hallon
2 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk kakao

Garnering
Några rutor vit choklad
Hallon och blåbär

Rör smör och socker pösigt. Separera äggen och tillsätt äggulorna och vaniljsockret. Koka upp vatten, rör i kakaon i vattnet och tillsätt även detta till smeten. Blanda ihop bakpulver, salt, potatismjöl och vetemjöl och rör i det i smeten omväxlande med filmjölken. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd till sist ner dem. Häll smeten i en smord ugnsfast form med löstagbar kant. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 45 minuter.

Lägg blåbären och syltsockret i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme i 4-5 minuter. Ta av från värmen och lägg en sked sylt på en tallrik i kylen. Kolla så konsistensen på sylten är okej när den kallnat. Ställ den sedan i kylen eller frysen för avsvalning (beroende på hur bråttom du har, jag ställde den i frysen).

När kakan har svalnat skärs den i tre lager. Bred den avsvalnade blåbärssylten på första lagret. Bred en burk kesella hallon på det andra. Tredje lagret och kanterna runt tårtan täcks med glasyr.

Smält smöret till glasyren. Mixa hallonen. Sila eventuellt bort fröna (det gjorde inte jag). Tillsätt hallon, socker och kakao till smöret och vispa ihop till en jämn smet. Bred glasyren på tårtan direkt. Ställ sedan hela tårtan att svalna i kylen.


Smält den vita chokladen i vattenbad och forma ett spindelnät av den på bakplåtspapper med hjälp av en liten tesked eller kniv. Detta var väldigt pilligt. Tanken slog mig efteråt att det kanske hade fungerat att spritsa istället. Då hade det gått att göra det med lite mer precision. Lägg sedan bakplåtspappret i kylen för att stelna.

Garnera tårtan precis före servering. Lossa spindelnätet försiktigt från bakplåtspappret och lägg det upp och ned på tårtan. Varva hallon och blåbär runt om.


Jag tyckte tårtan blev riktigt god. Själva kakan blev ganska kompakt, så tårtan blev ganska mättande. Vill du ha en lite lättare tårta så använd ett "vanligt" tårtbottenrecept men tillsätt kakao i smeten. Kesellan bidrog till en frisk smak som kanske inte hade blivit densamma om det varit vispgrädde i. Gästerna tyckte också att tårtan var god.

Vad tyckte spindeltjejen då? Hon hade ätit sig mätt på bullar och hade fullt upp med att leka med sina nya presenter, så hon "hann" inte smaka. Hon tyckte däremot att den blev väldigt fin och talade stolt om för alla att det är hon som är spindeltjejen. Det får duga som betyg tycker jag.

5 kommentarer:

Emilia sa...

Vilken cool tårta till coola tjejen - verkar jättegod!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Vilken fin tårta :)

Freja sa...

Bra val av tjejen, chokladtårta MYCKET godare än gräddtårta! Och med nät på blev den cool oxå. Hallon och choklad är en fantastisk combo!

madelein - sexbarnsmamma sa...

Vad fin den blev!! Grattis till bägge två! Hurra hurra!

Remsan sa...

Vilken fin tårta du gjorde!