lördag 31 december 2011

Gott Nytt År!

Jag tänkte önska alla läsare ett riktigt gott nytt år, så här på nyårsaftons förmiddag. Strålande sol och frost i gräset har vi här. En ganska vacker avslutning på året trots allt.


I år kommer vi att fira nyår ganska lugnt hemma med familjen. Just nu är gubben med barnen och tittar på rally. En årlig tradition som alla i familjen uppskattar. Jag uppskattar visserligen det mest eftersom jag då får en stund för mig själv hemma. Två degar står redan på jäsning och nu sitter jag med en kopp kaffe vid datorn. Sedan blir det god mat, mys och sällskapsspel. Till kvällen dukar vi lite fint i finrummet och tar på oss något annat än mysbyxor så känns det festligt även om det bara är vi.

Nyårsraketer är jag inte så mycket för eftersom de förstör så mycket, både för natur, djur och människor. Jag hörde på radion i går att det fortfarande används raketer med ett cancerframkallande ämne som egentligen är förbjudet i Sverige.

Förra året blev, som jag skrev om sist, ett år då jag fick ordning på min träning. Nästa år tänkte jag försöka göra det jag kan för att få människor att tänka på andra än sig själva. Självklart räknar jag in mig själv i "människor".

I mitt jobb, där jag möter väldigt många barn, har jag märkt att det mesta kretsar kring mig, mitt och det jag har rätt till. Jag märker det även på mina egna barn. Det är klart det är bra att barnen idag kan stå upp för sina rättigheter men många gånger trampar de på andra barn under tiden.

Så undrar jag om det verkligen var så när jag var liten. Kanske var det så även då. Jag har ju inget vuxenperspektiv från den tiden. Men jag minns också att vi ofta samlade in pengar till barn i fattiga länder och vi pratade om fred på jorden. Vi läste böcker om barn som hade det svårt och pratade ofta om att alla inte hade det så bra som vi. Så fort man inte åt upp sin mat fick man höra: "Tänk på barnen i Afrika". Genom att läsa och prata om barn i olika situationer fick vi också förståelsen för att alla är vi människor. Att alla föds vi nakna utan något. Att vårt värde sitter inte i det vi äger. Den fattiga flickan skulle lika gärna kunnat ha varit jag. Om jag hade fötts i den delen av världen...

Mitt första steg i att börja tänka mer på andra är att vi har bestämt att vi i familjen ska ha ett fadderbarn. Då blir det ännu mer naturligt att prata hemma om att det finns barn som inte har det lika bra som vi. Jag tror att det blir ett sätt för mina egna barn att förstå att vi har det väldigt bra. Även om vi inte hade råd med exakt alla dyra leksaker de önskade sig i julklapp. Kanske kan de också då få upp ögonen för att det finns andra än de själva som har rättigheter.

Hur vi ska göra på jobbet får jag nog diskutera med kollegorna...

Givetvis kommer jag även i fortsättningen tänka på att ta hand om miljön. Pernilla har skrivit väldigt bra om det här.

Än en gång önskar jag er ett riktigt gott nytt år!

torsdag 29 december 2011

Real Life - Årets prestation

2011 års sista Real Life-utmaning hos Yohanna fick mig att tänka efter lite. Rubriken är Årets prestation. Visserligen brukar jag lite halvt om halvt utvärdera året som gått och fundera på om jag skulle kunna göra något bättre inför nästa år. Men har jag presterat något som är värt att skriva om?

Jag har jobbat tillsammans med alldeles för få kollegor med alldeles för många barn. Roligt, spännande, utmanande men också en aning utmattande. Hemma har jag tagit hand om mina två egna underbara barn. Lagat mat, fixat, grejat och vilat ibland. Tagit hand om och blivit omhändertagen av min fina man som jag aldrig tycks tröttna på. Jag har bloggat, hyfsat regelbundet i alla fall. Provat en massa nya recept. Blivit vegetarian. Ställt till med kalas, bjudit hem och gått på fest. Stängt in mig hemma och gått i myskläder. Förmodligen har jag tidvis försummat alla möjliga människor i min närhet och bekantskapskrets. Men jag tror jag har gjort så gott jag har kunnat. Jag har försökt att ta hand om mig själv så att jag inte en dag klappar ihop och inte kan ta hand om varken mig själv eller andra. Men allt detta tycker jag egentligen inte är någon prestation. Det är bara livet. Livet som rullade på även detta år.

Prestationen jag känner mig lite extra nöjd med och som är lite speciell för i år, kan sammanfattas TRÄNING och kommer nedan som en punktlista.


2011 var året då jag:
  • Bytte placering från i soffan till framför soffan i rosa rummet och rörde på mig efter instruktioner från Blossom eller Paolo Roberto (till skillnad från tidigare godisätning till Anna Skippers ”Du är vad du äter”).
  • Inte orkade vänta på att gymbollen från Topphälsa skulle komma, utan gick och köpte en att ha under tiden.
  • Började jogga i motionsspåret och på vägarna hemomkring och tyckte om det.
  • Efter att bara sprungit som mest kanske 3 km åt gången, sprang två 5 km långa motionslopp. (Så här gick Vårruset och Så här gick Jubeljoggen)
  • Fick köpa en mindre sport-bh eftersom den gamla plötsligt blev för stor.
  • Gick på mitt första spinningpass och bestämde mig för att fortsätta.
  • Köpte ett par riktiga hantlar efter att ha tröttnat på att använda vattenflaskor som vikter.
  • Tränade regelbundet (1-5 gånger i veckan) under hela året utan några längre uppehåll.

För några av er är det här inga konstigheter alls. Men för mig är det stort. Jag har under detta år lyckats göra träning till rutin. Får jag inte träna så längtar jag efter det. Jag bara måste röra på mig. Jag mår så bra när jag får träna. Gympa, cirkelträning, spinning, jogging, stavgång, gym-boll… Jag har till och med haft lite egen body combat i tv-rummet.


Min stora prestation handlar inte om utseende. Jag har inga före- och efterbilder. Kanske har jag gått ner i vikt och blivit lite smalare men det är inte det som är det viktiga. Periodvis har jag ätit väldigt onyttigt men träningen har jag tvingat mig till att fortsätta med. Vissa dagar har jag min kära gubbe att tacka, då han på kvällen frågat lite försiktigt om jag inte skulle träna idag. Parkerad i soffan eller framför datorn rinner tiden lätt iväg och bakdelen tenderar att häfta fast i underlaget. Men en liten påminnelse gör att klistret försvinner även om det tar emot. Och vinsterna med träningen är fler än de inbillade vinsterna med att låta bli. Ryggen värker inte som innan. Axlarna är inte lika stela. Jag känner mig starkare, piggare, friskare och gladare. Och så får jag något litet att tugga på även efter kvällsmat. Musklerna måste ju få sitt protein :)



Har du presterat något i år som du är lite extra nöjd med? Eller kanske var du redan duktig och nöjd med ditt liv sedan innan? Förhoppningsvis kommer jag runt nästa nyår att tycka att det där med träningen inte är något speciellt. Då är det bara en rutin bland andra.

Inför nästa år tänkte jag fundera ut någon ny utmaning. Eller kanske plocka upp någon gammal som jag inte känner att jag lyckats fullt ut med.

onsdag 28 december 2011

Glimtar från godisbordet och tips på saffransskorpor

Detta blir sista inlägget om jul för i år. Jag lovar.


Först åt vi mat så vi nästan  rullade fram. Sen tog vi kaffe på maten med allt hemgjort julgodis. Efter det var det plötsligt dags för Kalle Anka och då åkte det köpta godiset fram. Sedan var det dags för fika och glögg och då ställdes allt fram som inte ställts fram tidigare. Julafton är en konstig dag. Så mycket ätbart som ska få rum på en och samma dag. Borde det inte vara bättre att sprida ut det lite?


För att se skillnad på tryfflarna dekorerade jag hallontryfflarna med frysta hallon och pepparkakstryfflarna med små pepparkaksbitar. Recepten hittar du här.


Kryddmuffinsen var himmelskt goda. Passade finfint till glöggen. Synd bara att det fanns så mycket man ville smaka... Ett i-landsproblem bland många andra. Recept på kryddmuffins finns här.


Jag tycker det är roligt att bjuda på lussekatter som inte är perfekta. Eller förresten, de här lussekatterna var alldeles perfekta. Jag tror mina barn gör de finaste lussekatter som finns. Och så smakade de precis som de skulle i år. Receptet hittar du här.


När sedan lussekatterna blivit lite torra och tråkiga kan du göra skorpor av dem. Skär dem i lagom stora bitar, lägg dem på en plåt och skjuts in i ugnen. Ca 100 grader eller lite mer och ha dem inne i en timme eller mer + eftervärme. Du känner själv när de har torkat ordentligt. Saffransskorporna på bilden är från syrrans lussekatter som hon bjöd på några veckor före jul. Fortfarande goda att äta till kaffet. Jag brukar göra skorpor av torra kanelbullar med. Läs om det här.


Nu känns det som det är läge att glömma julen och börja utvärdera året som gått. Kanske klura på några nyårslöften inför det kommande året.

Jag är lite kluven till det där med nyårslöften. Löften som ändå kommer att brytas ger jag inte så mycket för. Men goda intentioner och lite nya tag inför ett nytt år kan väl inte vara fel eller? Någon som redan bestämt nyårslöfte?


tisdag 27 december 2011

Fler glimtar...

I stället för att ställa fram en burk köpt hovmästarsås, serverade jag två "nya" såser till fisken på julbordet.


De första såsen provade jag till rökt röding i somras och den passade utmärkt även till siken och den gravade laxen på julafton. Receptet jag hämtade inspiration ifrån hittade jag på tasteline.

Sås till rökt sik och röding
1 ½ dl Crème Fraiche eller gräddfil
½ dl Majonnäs
½ - 1 msk Senap
1-2 tsk Citronsaft
½ dl Hackad dill
salt, vitpeppar

Blanda ihop allt. Smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt mer citron. Låt gärna stå och dra någon timme före servering.

Receptet till den andra såsen hittade jag hos Arla. Det var några annorlunda ingredienser som gjorde att jag bara var tvungen att testa. Resultatet blev väldigt gott. Jag tyckte inte riktigt den stämde ihop med den gravade laxen men till siken passade den perfekt. Prova dig fram med fänkålen. Det kan vara idé att ta bara lite till en början och smaka dig fram till hur mycket du vill ha.

Sås till rökt fisk
2 dl gräddfil
rivet skal av ½ apelsin
½ –1 tsk stött fänkål
½ dl hackad gräslök
2 krm salt
½ tsk flytande honung

Blanda gräddfil och övriga ingredienser. Låt stå i kyl ca 30 min. Servera till rökt fisk t ex böckling, makrill eller sik. 

Annars var det mycket av det vanliga på julbordet. Här kommer några exempel:

Älgköttbullar, klicka här för recept.


Senapssill och klassisk inlagd sill, klicka här för recept.
Sill med chili och honung (min nya favorit) och örtsill, klicka här för recept.
Sill med fetaost och soltorkade tomater, klicka här för recept.


Julskinkan åt jag inte av i år eftersom jag inte äter kött längre (med undantag av älgköttbullar till jul då). Jag saknade faktiskt inte något kött i jul. Älgköttbullarna räckte gott och väl. Eftersom jag äter fisk fanns det i överflöd med god mat jag kunde äta, utan att behöva tänka på kött över huvud taget.

Någon mer än jag som åt så ni nästan sprack?

måndag 26 december 2011

Glimtar från julbordet


Granris på bordet är både fint att se på och doftar gott. De två närmsta ljusstakarna har jag ärvt från farmor och farfar. Kandelabern lite längre bort på bordet är från Indiska. Vinglasen har några år på nacken nu men är köpta på Duka.


Duken, bordet och stolarna är ärvda från mormor och morfar.


Jag är inte så bra på det där med servettvikning och äger fortfarande inga servettringar. Enkla spetsband från Ica fick hålla ihop servettrullarna med servetter från Willys. Tallriken är från Ica Maxi och besticken från Ikea.


Rosetterna på ljusstakarna knöt jag med remsor av tyget som blev över när jag sydde upp de "nya" julgardinerna. Jag fick dem av syrran för flera år sedan men har inte orkat sy upp dem förrän  i år. Jag tror de kommer från Indiska.



Detta fina julkort i trä prydde julpresenten jag fick av mina elever förra året och det blev en fin dekoration på bordet även denna jul.

Jag hade en väldigt fin julafton med nära och kära. Fortfarande så otroligt tacksam över hur bra jag har det.

Nu önskar jag er alla en god fortsättning på julhelgen vad ni nu tänker hitta på. Jag vet att en del jobbar men då önskar jag er fina dagar på jobbet!

fredag 23 december 2011

En väldoftande julhälsning

Doften av dessa muffins har spridit sig på mitt jobb de senaste dagarna och den sista dagen jag jobbade före jul var jag tvungen att fråga efter receptet. Det var ettorna som bakade kryddmuffins till sitt julfika. Jag som har samverkan med en tvåa fick nöja mig med köpepepparkakor och skumtomtar till julfikat med klassen...

Men nu sprider den ljuvliga doften sig här hemma hos mig i stället. Receptet kommer från en tidning ser det ut som på det kopierade pappret jag fick. Vilken kan jag dessvärre inte avgöra. Jag bytte smöret mot olja, mjölken mot fil och så lade jag till en glasyr med färskost toppad med frysta lingon.


Kryddmuffins med lingon
(24 st)
3 ägg
3 dl strösocker
75 g olja med neutral smak
1 1/2 dl filmjölk
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk mald kardemumma
1 1/2 tsk kanel
1 dl lingonsylt

Vispa ägg och socker till en pösig smet. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner mjölblandningen omväxlande med filen och oljan i smeten. Blanda ner lingonsylten. Fyll formarna till drygt hälften med smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 15 min.

Färskostglasyr
(räcker till hälften av muffinsen)
200 g färskost
50 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt det svalna. Vispa sedan ihop alla ingredienser och bred eller spritsa på muffinsen när de svalnat. Toppa med frysta lingon.

Nu vill jag passa på att önska alla läsare en riktigt god jul!

Glöm inte bort att bry dig om de personer du värdesätter högt i livet och tänk gärna också på de som inte har det lika bra ställt. Jag har tänkt mycket på det de senaste dagarna (och skrivit om det här). Jag är så otroligt tacksam över att jag har det så bra. Det som är en självklarhet för mig kan vara någon annans högsta önskan. Människor långt borta kan bli hjälpta av våra pengar men människor i vår närhet kan vi hjälpa mer konkret. Tänk vad ett telefonsamtal kan göra, ett julkort, ett besök, ett nybakat bröd eller kanske en inbjudan. Fundera på om du har någon i närheten som du skulle kunna glädja med något litet extra i jul!


torsdag 22 december 2011

Inlagd sill med fetaost och tomater

Min egenkomponerade sillinläggning fick godkänt och därför tänkte jag dela med mig av receptet här. Inspirationen fick jag från Mårtenssons sill med fetaost. Så här gjorde jag:


Inlagd sill med fetaost och soltorkade tomater
1 burk 5-minuterssill
ca 70-80 g fetaost
4-5 inlagda soltorkade tomater
1 1/2 dl crème fraiche (eller mer beroende på burkens storlek)
1 msk (eller mer) färsk hackad basilika 
1 msk (eller mer) färsk hackad persilja
salt, vitpeppar

Skiva fetaosten. Strimla tomaterna. Häll av 5-minuterssillen. Blanda créme fraiche med örter och smaka av med salt och peppar. Rör i ost, tomater och sill och häll på glasburk. Låt stå i kylen mint ett dygn före servering. 

Det är säkert gott att ha någon klyfta vitlök i men jag valde att göra utan så även de lök-överkänsliga kan få smaka. Jag  hade också funderingar på att ta lite pesto i men hejdade mig till förmån för de nöt-överkänsliga.

Nu har jag semester några dagar. Ända fram tills efter nyår faktiskt. Ska bli riktigt skönt!

Hoppas ni har en fin kväll, så hörs vi imorgon!



onsdag 21 december 2011

Sill och välgörenhet

Vanligtvis lägger jag in två sorters sill till jul: "Vanlig" inlagd sill med lök och morot och senapssill. Recepten på de sorterna hittar du här.

I år har jag slagit på stort och gjort hela tre sorter till. Svårt att låta bli när det finns så många bloggar med så många spännande inläggningar. När det dessutom finns burkar med 5-minuterssill att köpa i affären på väg hem från jobbet, stoppar jag gärna ner några extra i kundkorgen. Alltid finns det något gott hemma att smaksätta den med.

Två av de nya sorterna sprang jag på i Mårtenssons kök. Klicka på rubrikerna för att komma till originalrecepten.


1 burk 5-minuterssill (ca 200 g avrunnen vikt)
1 pressad vitlöksklyfta
Basilikablad från ungefär en halv kruka
1/2 dl grovt hackad dill
1/2 tsk rivet citronskal
1 - 1 1/2 dl crème fraiche
1 msk hackad gräslök
salt och vitpeppar

Hacka basilikan grovt och blanda med övriga ingredienser. Kör i mixer eller med stavmixer tills det börjar få grön färg, smaka av med ev. mer kryddor. Blanda ner sillen och låt inläggningen stå kallt minst 1 dygn, gärna ett extra dygn för mer smak.

1 burk 5-minuters sill (ca 200 g avrunnen vikt)
1/4 - 1/2 röd chilifrukt (beroende på hur het du vill ha den)
1 liten röd lök
4 grovt krossade vitpepparkorn
Lag
2 msk pressad citron
1 - 2 krm rivet citronskal
2 msk flytande honung
1 dl vatten

Strimla chilifrukt och rödlök. Skär sillen i mindre bitar. Varva sill, kryddor och lök i en burk.
 Blanda samman lagen och häll ner i burken. Låt inläggningen stå i kylen minst 1 dygn innan den ska avnjutas.


I år var det riktigt roligt att lägga in sill. Speciellt när jag kom på att man kunde göra konstverk med ingredienserna...


Sedan kom jag att tänka på att det är verkligen inte alla i världen som har det så bra som vi. Jag hörde en annorlunda julsaga på radio när jag åkte hem från jobbet i går. Du kan höra den på Sveriges radios hemsida. Tankesmedjan, tisdag 20 december 2011, kl 17:05. Spola fram till 28 minuter in i programmet.

Det finns så många barn i världen som inte får några julklappar, som önskar sig helt andra saker än vad vi gör. Mat, kläder, någonstans att bo, att få slippa jobba 12 timmar om dagen, att slippa bli skickad tillbaks till ett land där de troligtvis kommer bli dödade... Listan kan göras lång. Jag vill inte missunna er en god jul med allt gott man kan tänka sig. Men kanske finns det något vi kan göra. Själv åker jag ingenstans men jag kan ge lite av mitt överflöd till olika organisationer som finns på plats och hjälper människor som har det svårt. Det kan vara på andra sidan jorden eller i vår hemstad. I Jönköping vet jag att det ordnas med julfirande för alla. Visserligen säger de att det inte handlar om välgörenhet men jag tror ändå det gör väl för många ensamma människor. Säkert finns detta i många olika städer. Här handlar det också om människor som har det svårt och som vi kan hjälpa med lite engagemang eller bidrag i form av mat eller pengar.

De senaste åren har jag gett bort julklappar i form av välgörenhet på nätet. Vissa personer har redan allt och önskar sig inget. Vad sägs om att ge en buffel till en familj i Indien eller en gris till en kvinna i Burkina Faso? Detta kan du handla i Läkarmissionens webaidshop. Du får ett bevis på att du betalat som du kan ge bort som julklapp. Här kommer lite andra alternativ:
Ännu fler tips finns på Bidra.nu

Nog om detta.

I morgon kommer det eventuellt ett till sillrecept. Men först måste jag provsmaka för att se om det platsar här.

Ha en fin kväll!

måndag 19 december 2011

Smidig lunchmat

Här kommer ett recept som funnits i min receptpärm i flera år. En smidig lunch- eller kvällsmatsrätt. Perfekt om man har en burk keso i kylen som man inte vet vad man ska göra med. Inte helt oväntat är det ett Arla-recept från början.


Morotstoppad persiljelåda 
(4 portioner)
500 g Keso
1 dl riven ost
3 ägg
1 dl hackad persilja
1 tsk salt
1 stor morot, ca 150 g
Smör och/ eller rapsolja

Sätt ugnen på 200º. Vispa ihop keso, ost, ägg, persilja och salt. Häll blandningen i en smord ugnssäker form. Skala och skär tunna, långa skivor av moroten med en potatisskalare. Stek morotsskivorna några minuter. Täck smeten med skivorna. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter.

Variera gärna med olika örtkryddor. Basilika och gräslök är gott att ha i. Ofta gör jag bara halva satsen eftersom jag sällan har en hel burk keso över. Servera med en macka eller knäckebröd och olika grönsaker.


Jag känner faktiskt inte av någon julstress men är i stället så trött att jag bara längtar efter att få lägga mig hela dagen. Snart får jag äntligen göra det. Kanske ska bädda ner mig i soffan en stund först...

Hur har ni det såhär några dagar före jul?

lördag 17 december 2011

Smakar som pannkaka

Hurra! Jag har hittat en ny rätt man kan göra på överbliven gröt! Sonen visade mig med stor entusiasm för ett tag sedan på "Bolibompa-näbben" (som han kallar det) att man kunde steka gröt. Lite förvånande att han var så entusiastisk eftersom han inte ens kan känna lukten av gröt utan att klökas.

När jag hade lite gröt över från frukosten här om dagen och ingen idé till middagsmat provade jag detta. Jag kallade det för pannkaksbiffar så att sonen skulle våga smaka. Inte ens Bolibompa-Isabel skulle kunna få honom att smaka på gröt om han hade den minsta misstanke om att det skulle vara just gröt.


Pannkaksbiffar/ stekt gröt
Avsvalnad havregrynsgröt
Ströbröd
Sylt eller frukt och bär

Forma små eller stora biffar av gröten med en sked eller med händerna. Det är väldigt kladdigt. Vänd sedan biffarna i ströbröd och stek dem på båda sidor i smör och/ eller rapsolja tills de är genomvarma och har fått fin färg. Servera med frukt- och bärsallad eller sylt.


Biffarna smakade faktiskt pannkaka! Både sonen, dottern och jag gillade dem (gubben var inte hemma). Jag gjorde mina biffar ganska tunna och serverade dem med lingonsylt.

Se hur Isabel steker gröt här.

Andra recept på överbliven gröt:
Grötbullar på havregrynsgröt
Äppel- och blåbärskaka på mannagrynsgröt

Uppdatering 2012-02-16: Det går utmärkt att göra likadant med mannagrynsgröt. Om möjligt blir det ännu godare.

Nu fortsätter julstöket här hemma. Känns som att det aldrig tar slut...

Hoppas ni har en fin helg!



fredag 16 december 2011

Julgodis - det gamla vanliga

Rocky road

Foto: TR

Foto: TR

Snickerskakor.

Foto: Jag

Foto: TR

Och knäck såklart.

Foto: TR

Foto: Jag

I år lät vi en halv vaniljstång koka med knäcken och slopade ströbrödet och mandeln. Resultatet blev kanske lite mer likt kola än knäck. Mycket gott var det i alla fall!


När jag bara fått i mig sista slurken kaffe så ska jag börja med julstöket här hemma.

Hoppas ni får en fin helg!



torsdag 15 december 2011

Musikhjälpen 2011

Detta får du ju inte missa. Slå på radion och ratta in p3 eller gå till Musikhjälpen på nätet. Önska en låt och skänk 50, 100 eller 200 kronor. Allt detta för att hjälpa en eller flera tjejer i Etiopien att få gå i skolan.


Jag har önskat en låt hittills men det kommer nog bli fler. Du har till söndag på dig, så sätt fart nu!

För att önska en låt från mobilen: Sms:a 50, 100 eller 200 [mellanslag] låt, artist och ev. motivering till 72999.

Ha en fin kväll!

Julgodis - tryfflar

I år gjorde jag det smarta draget att ta hjälp av en duktig fotograf när jag skulle göra julgodis. Inte helt oväntat var hon väldigt duktig på att greja med julgodis också. Givetvis var anledningen till inbjudan inte de fotografiska kunskaperna hon besitter, utan snarare de stämningshöjande egenskaperna. Men låter man kameran ligga framme så brukar det bli fina bilder med den här tjejen på besök...


Jag gjorde ungefär samma saker som förra året men två recept var nya för i år. De hittades i Pickipickis chokladkalender och smakade som väntat smaskens båda två. Jag skulle egentligen vilja göra alla grejer i hela den där kalendern för det ser så gott ut alltihop.


Klicka på rubrikerna för att komma till recepten i chokladkalendern.

125 g hallon
0,5 dl hallonsaft
1 dl grädde
3 msk socker
250 g mörk choklad

Blanda hallon, hallonsaft, grädde och socker, låt småkoka i 15 minuter. Sila blandningen och reducera till 0,5 dl. Tillsätt finhackad choklad under omrörning på svag värme. Häll upp i småformar. Förvaras i kylen.

Pepparkakstryfflar
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk blockchoklad
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk ingefära

Koka upp grädde och florsocker i en kastrull. Tillsätt smör och grovhackad choklad. Låt smälta på svag värme. Rör ner kryddor och låt svalna och därefter stelna litegrann i kylskåp. Rulla tryfflar (ungefär 20 stycken) och pudra över kakao. Förvara tryfflarna i kylskåp.

Vi rullade inte tryfflar utan klickade allt i formar. Tjejen som höll i kniven hade ingen lust att kladda ner händerna. Kanske bäst att hålla sig väl med henne ändå...


Nu önskar jag er en fortsatt trevlig dag. I morgon kommer resten av julgodiset vi gjorde och de fina bilderna jag skrev om. Någon som kan gissa vad det blev?

söndag 11 december 2011

Lussekatter


Lussekatter
(ca 60-90 st, beroende på storlek)
300 g smör
4 dl (2 burkar) kesella
1 l mjölk
2 pkt saffran á 0,5 g
100 g ( 2 pkt) jäst
3-4 dl socker
1 tsk salt
26-28 dl vetemjöl special eller dinkelsikt
Russin
Eventuellt ägg till pensling

Smält smöret, häll i mjölken och värm till fingervärme. Smula i jästen i en bunke, eller hushållsassistent, och slå över degvätskan.
Mortla saffranet tillsammans med en sockerbit och rör i tillsammans med kesella, socker och salt. Arbeta därefter in bara så mycket mjöl att degen nästan är hanterbar. Den får gärna vara lite kladdig. Jäs ca 40 minuter. 
Sätt ugnen på 225-250 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med så lite mjöl som möjligt. Eller kör några varv med assistenten. Rulla och forma små eller stora lussekatter. Ta hellre mjöl på händerna än att blanda i för mycket mjöl i degen. Pilla i russin och låt jäsa på plåt ca 30 minuter.
Pensla eventuellt med uppvispat ägg (jag brukar inte göra det) och grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 5-10 minuter.
Låt svalna på galler. Spara de du ska äta samma dag och frys in resten.




I år såg jag till att ha alla ingredienser hemma innan jag satte igång med baket. De blev jättegoda, till skillnad från förra året då jag plockade ihop av vad som fanns hemma för att försöka ersätta det som saknades.

Hoppas ni haft en fin helg och får en fin vecka!

lördag 10 december 2011

Resan till pepparkakeland







Jag tror jag feldoserade någon av ingredienserna till kristyren för den ville inte alls göra som jag ville. Eller så vispade jag inte den tillräckligt länge. Men det mesta gick att fixa till, även om det inte blev så snyggt.

Förra årets pepparkaksborg och recept på kristyr hittar du här.