fredag 30 september 2011

Sista september och trattkantareller

Sista dagen i september. Sista dagen på min vegetariska månad. Kanske borde jag redovisa och utvärdera hur det har gått. Jag bestämde mig ju för att göra september till en vegetarisk månad mest med anledning av köttproduktionens klimatpåverkan. Men också av ren nyfikenhet. Skulle jag klara av att undvika kött i en hel månad? Hur skulle min kropp reagera?

Falafel - min favorit bland vegetarisk mat.

Resultatet blev över förväntan. Ett exempel är skolmatsalen, där jag äter med mina elever två dagar i veckan. Sedan jag beställde vegetarisk kost där, har maten bara varit god. Jag slipper smaklös korv, svettiga kasslerskivor och grillburgare med tveksamt innehåll. I stället får jag smakfulla vegetarsika biffar i olika tappnigar och när det var korv- och potatislåda fick jag världens kanske godaste rotfruktsgratäng.

Vegetarisk hamburgare med sojafärs

Hemma har det också fungerat bra. Barnen äter ju knappast kött ändå (förutom korv och köttbullar) och jag har fått anledning att prova en massa nya recept. Jag har kommit fram till att sojafärs passar bra till hamburgare medan det smakar lite bättre med quorn om man ska göra "kött"-färssås.

Lingonbiffar - en ny favorit

När det gäller kroppen och hur jag mår, har jag inte märkt någon större skillnad. Och det viktigaste: Jag har inte saknat kött! Jag tror faktiskt jag kommer att fortsätta mitt liv utan kött. Kanske att jag kommer att äta lite renskav eller något med älgfärs emellanåt. Möjligtvis lite julskinka till jul med. Men jag tänker inte ändra tillbaks mitt val i skolmatsalen och det skulle kännas jättekonstigt att sitta hemma och sätta i mig korv eller köttbullar. Speciellt när det finns vegetarisk mat som är sååå mycket godare.

Eftersom jag fått ett överflöd av trattkantareller i veckan kommer jag nu att bjuda på två svamp-recept. Givetvis vegetariska :)

Första receptet hittade jag hos Maja på bloggen Husmorsskolan. Jag var bara tvungen att prova för det verkade så gott. Jag gjorde som vanligt en del förändringar. Originalreceptet hittar du här. Bloggen Husmorsskolan kommer jag för övrigt att besöka fler gånger. En mycket trevlig blogg med recept, olika smarta tips och vackra bilder.


Paj med quornfärs och trattkantareller
(4-6 personer)

Pajdeg:
50 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1/2 liter trattkantareller
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör och olja till stekning
300 g quornfärs
1 msk tomatpuré
1 tsk soya
Grillkrydda, chilipulver eller andra kryddor efter behag
Salt och peppar

Täcke:
1 dl créme fraiche
2,5 -3 dl turkyoughurt
2 msk majonäs
2 dl riven ost

Gör så här:
Pajdegen:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till degen och knåda ihop dem till en smidig deg. Tryck ut degen med mjölade fingertoppar i en pajform.

Fyllningen:
Rensa svampen och lägg den i en torr stekpanna på medelvärme. Låt den vätska av sig en stund. Skala och hacka löken. Finhacka eller pressa vitlöksklyftorna.  Tillsätt smör och olja i stekpannan och låt svampen brynas en stund tillsammans med löken och vitlöken. Lägg sedan svampblandningen åt sidan. Tillsätt smör och olja igen, samt tomatpuré, soya och kryddor. Stek quornfärsen i detta tills den blivit genomvarm och fått lite färg. Rör då i svampblandningen. Lägg slutligen allt i det obakade pajskalet.

Täcket:
Blanda créme fraiche, youghurt och majonäs i en skål. Bred blandningen över svamp och färsfyllningen och toppa med osten. Baka pajen i ugnen i 20-30 min. 

Jag misstänkte att barnen inte skulle gilla pajen, så jag gjorde små pajskal som de kunde få fylla med  cashewnötter och olika grönsaker. De tyckte väl tanken var god men åt inte så mycket av pajskalen ändå. Pajdegen likande en sconesdeg och de gillar inte scones, så det var kanske inte så konstigt. Annars tyckte jag att själva Svamp-pajen var jättegod. Jag som skulle iväg och träna efteråt kunde inte äta så mycket, vilket grämde mig en del. Som tur var blev det många matlådor över i stället.


Oj vilket långt inlägg det blev idag. Här kommer det andra svampreceptet. En slags snabbmatsvariant men inte mindre god för det.


Pasta med ost och svamp
Koka valfri pasta al dente. Häll av vattnet. Ställ tillbaks på plattan på lägsta värme. Rör ner lagom mängd ost och blanda tills den smält. Ta några tag över med svartpepparkvarnen. Servera med smörstekta trattkantareller, kokta gröna ärtor och persilja.

Något jag lärt mig om trattkantareller är att man alltid ska dela dem på mitten när man rensar dem. I flera av de jag rensade var det små vita ägg. Troligtvis inget farligt om man får i sig dem men det känns ju helt klart bättre utan...

Nu är det nog dags att stänga igen datorn och ägna sig åt fredagsmys i stället.

Hoppas ni har en fin fredagskväll och får en riktigt trevlig helg!

onsdag 28 september 2011

Grötbullar

Här kommer receptet på grötbullarna jag skrev om för ett tag sedan. Perfekt om man gjort gröt på morgonen och fått lite över. Receptet kommer från början från boken Var rädd om maten, men jag har ändrat lite i det så det passade mig bättre.


Grötbullar
1 påse torrjäst (eller 50 g färsk)
10 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl dinkelsikt + ev. mer
2 dl rågmjöl
2 dl kornmjöl
1/2 dl krossat linfrö
1 tsk salt
2-3 dl havregrynsgröt
1 msk honung
2 msk matolja t.ex. rapsolja
2 rivna äpplen
4-5 dl vatten (ca 40oC)

Blanda mjöl, linfrö, salt och torrjäst. Tillsätt gröt, honung, olja, äpplen och vatten. Blanda tills det blir en deg och knåda en stund. Låt jäsa ca 40 minuter. Knåda degen igen och tillsätt mer dinkelsikt om det behövs. Forma 24 bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Grädda sedan på 175oC värme i ca 25 minuter. Vill du ha lite finare utseende på bullarna kan du pensla dem med uppvispat ägg och strö på solrosfrön.

Sedan jag skrev på bloggen sist har jag bakat lite mer. Jag vet, det är något fel på mig. Frysen buktar nästan utåt och jag kan ändå inte sluta... Mycket gott blev de i alla fall, så recept kommer snarast. Jag kan avslöja att två av ingredienserna är äpple och choklad.

Här kommer förresten en bild på chokladkakan jag bakade i all hast en tisdagskväll. Receptet hittar ni hos Mårtenssons kök. Jag serverade min med turkyoghurt blandad med florsocker och fint rivet apelsinskal. Smaskens var det!


Denna veckan har jag annars ägnat åt svamprensning.


En av mina fina jobbarkompisar hade med sig en påse åt mig här om dagen. Så nu ligger det tre plåtar fulla med svamp på torkning i köket. Tack för det!

Jag har också funderat på om det kanske är dags att göra något åt situationen i finrummet...

 

Men den saken får jag nog sova på.


Ha en fin kväll!

söndag 25 september 2011

Återbruket och det nya rummet

Som jag nämnde igår, var vi på Återbruket i Norrahammar i fredags. I stället för att köpa nya dörrar till det nya rummet vi ska inreda, bestämde vi oss för att titta om det kunde finnas något begagnat av intresse. Ofta blir det både billigare och bättre kvalitet på grejerna om man köper second hand-grejer. Dessutom är det ett bättre val om man tänker på miljön.

Tyvärr hade jag inte kameran med mig men jag hittade ett inlägg hos Katrin Bååth med många fina bilder därifrån, om någon är intresserad. När vi var där fanns det många fler dörrar än vad man kan se på hennes bilder, så det fanns mycket att välja på.

Vi valde en slät dörr, komplett med tillhörande karm, tröskel och handtag, till garderoben. Sen hittade vi en lite bredare dörr som liknar en gammal spegeldörr. Till den fick vi med karm och tröskel som skulle passa till. Den dörren behövs spacklas lite och målas om. Men vi räknade ut att kostnaden för båda dörrarna tillsammans kommer landa på ungefär 800 kr. Så då får det vara värt besväret. Här ligger dörrarna på kärran:


Vi hittade också några tröjor till barnen och två VHS-barnfilmer för sammanlagt 60 kr. Med andra ord var alla nöjda efter den utflykten. Och en aning trötta...


När vi skulle handla mat innan vi åkte hem, stod det en clown i affären som gjorde ansiktsmålningar. Dottern tyckte det passade bra med spindelmannen-målning till sin nyinköpta tröja.

Rummet vi ska göra om ligger ovanför köket och så här ser det ut nu:




Ja, det är ett litet projekt vi har framför oss. Någon som vill slå vad om när det kommer bli färdigt?

lördag 24 september 2011

Socker med chokladmynta

Nu när sommaren nästan är slut har jag sett över min örtkryddor i köksfönstret. Vem vet hur länge de tänker hålla sig vid liv? Basilikan jag sådde i våras har jag tagit in från växthuset och jag hoppas att den tänker leva ett tag till. Lite persilja har jag också tagit in från landet och satt i en kruka. Men den ute i landet kommer ju upp igen nästa vår.

När det gäller chokladmyntan som jag fick när jag fyllde år i juni, har jag försökt att få den att föröka sig genom att klippa av kvistar och sätta dem i vatten. Till min stora besvikelse fick kvistarna inga rötter och bladen blev bruna och fula, så jag slängde dem. Men chokladmyntan hade visst ett mycket bättre sätt att föröka sig på. När jag slängde ett öga på den här om dagen såg jag att den hade börjat flirta med myntakrukan bredvid.


Vi får väl se om det börjar växa upp lite chokladmynta där framöver. Jag har faktiskt satt en kruka med bara jord i på andra sidan också nu och försökt att leda dit några chokladmyntakvistar med.

För att vara säker på att få smaka chokladmynta även i vinter, plockade jag av större delen av bladen och torkade dem i ugnen (på ungefär 40oC). Innan de hade torkat helt mortlade jag dem tillsammans med socker. Blommorna sparade jag hela. Sedan lade jag in örtsockret i ugnen en stund till så det fick torka helt. Jag rörde om några gånger under tiden.



Så nu har jag en liten burk med chokladmyntasocker i hyllan, färdig att användas till bakning eller ges bort som present i vinter.


Idén att göra detta fick jag från Pickipicki. Och tillvägagångssättet har jag delvis lånat från när hon gjorde örtsalt i somras.

I går var vi på Återbruket i Norrahammar och handlade lite till vårt nästa projekt i huset. Men det skriver jag mer om i morgon.

Hoppas ni får en fin lördag!

Här ser den ut att bli solig i alla fall.

tisdag 20 september 2011

Höstäta - tröstäta

Hösten är både fin och sorglig. Härliga sensommardagar varvas med regn, blåst och kyla. Mörkret kommer smygande och nätterna blir längre. Varje dag bjuder på nya färgexplosioner men dimman och det ständiga duggregnet tar udden av allt det vackra.

Jag har bakat en chokladkaka i kväll. Bra sådär. Jag läste om den hos Mårtenssons kök och sen bara jag plötsligt stod där och vispade ägg och socker pösigt. Kanske hade Kaminkvinnan ett finger med i spelet. Vad vet jag? Kalla det tröstätning om du vill. Jag kallar det höstätning.

Här kommer en härlig låt, som jag tror kommer att bli mitt soundtrack för den här hösten. Den framförs här av tre härliga killar. Eller jag kan egentligen bara uttala mig om en av dem. Killen längst till höger är nog min mest långväga vän för tillfället. Men han kommer alltid att ha en plats nära mitt hjärta.

Lyssna och njut. Här kommer "Shine, I Beg You This"



Hoppas ni har en fin kväll i höstmörkret!

Nu ska jag gå och prova chokladkakan...

måndag 19 september 2011

Svensk falafel och pitabröd på surdeg

Vad vore en vegetarisk månad utan falafel? Falafel är kanske en av mina favoriträtter även om jag tidigare inte ätit enbart vegetarisk mat. I den här månaden är den givetvis ett självklart inslag. Jag har visserligen redan ätit falafel den här månaden, på Cicki Ma Ma, precis i början när jag glömt att jag skulle äta vegetariskt. Som tur var hade de inte bara kyckling att erbjuda. Men hemgjord falafel är ändå något speciellt och detta receptet är verkligen speciellt, då de görs på gula ärtor i stället för kikärtor. Receptet kommer från boken Majas klimatmat men första gången jag kom i kontakt med det var på Pickipicki, när jag var med i en tävling där.

Hemgjord svensk falafel från förra omgången

Förra gången jag gjorde falafel använde jag dinkelpitabröd att stoppa dem i. Denna gången tänkte jag dra det ett steg längre (i den lite nördigare riktningen) och göra pitabröd på surdeg. Jag hittade ett recept på Farmorsbloggen och satte igång att baka. Jag matade surdegen kvällen före (enligt instruktioner från Pain de Martin) så att jag skulle ha 4 dl att jobba med på morgonen. Sedan fyllde jag på med mjöl och vatten efter receptet och lät stå i rumstemperatur i 6 timmar. I med resten av ingredienserna och så formade jag åtta runda kakor och lade på en tallrik med bakplåtspapper mellan. Jag täckte över med plastfolie och ställde in i kylen.


Någonstans här gjorde jag nog något fel. Förmodligen skulle jag gjort större eller fler runda kakor och mjölat mellan varje. Kanske skulle de inte behövt vara i kylen. Kanske var de i kylen för kort stund. När jag skulle grädda dem hade i alla fall några kletat ihop sig så jag fick fixa till dem innan de åkte in i ugnen. Jag lade dem med sitt bakplåtspapper på varma plåtar och hade inne dem i ungefär 7-8 minuter. Bröden blev tjocka och var svåra att dela så man kunde fylla dem. Kanske någon duktig bakare vet vad jag gjorde för fel?


Som väl var smakade bröden mycket gott så jag tänker prova att göra dem igen. Riktigt mätt blev man på bara ett bröd fyllt med falafel, morot, vitkål och youghurtsås.

Här kommer receptet på svensk falafel (hämtat från pickipicki):


Svensk falafel
500 g torkade gula ärtor
2 knippen (eller några msk fryst) persilja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk koriander
1-2 tsk spiskummin
2 tsk salt
0,5-1 dl vatten
<0,5 dl vetemjöl
rapsolja att fritera i

Låt ärtorna ligga i blöt över natten, gärna ett dygn. Mixa ärtorna i matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Forma stora runda bollar och stek dom på medelvärme i rikligt med olja. Sen är det bara att njuta!

Tänk vad mycket god vegetarisk mat det finns! Frågan är om jag inte skulle ta och bli vegetarian på heltid... Med undantag av julskinkan till jul då. Och mina egna hemgjorda köttbullar. Och kanske renskav... Jag får nog fundera på detta :)

söndag 18 september 2011

Kaminkvinnan har vaknat igen (och lite om tomater)

Med ojämna mellanrum vid helt oförutsedda tidpunkter vaknar kaminkvinnan i mig upp ur sin dvala.  Kaminkvinnan älskar att baka och ser inget slut på bakandet förrän frysen är full och bröd-, bull- och kakförrådet är säkrat för ungefär ett halvår framöver. Sen kan hon sakta slå sig till ro och slumra in för en tid igen.

Just nu är en sådan där kaminkvinne-period. Kaminkvinnan har precis upptäckt surdegen och alla dess fördelar och hon är inte nådig. I fredags bakade hon vetesurdegsbröd (samt blåbärsscones till frukost och kirskålspaj till kvällsmat), igår bakade hon pitabröd på vetesurdeg och i dag blir rågsurdegsgrunden färdig. Alltså blir det surdegsbröd i dag med. Sen blev det gröt över från frukosten så hon har just nu en sats grötbullar på jäsning. Just det, jag tog ju in den sista rabarbern igår, så Kaminkvinnan tänkte att hon kunde baka rabarbermuffins med mynta och mandel i dag också. Förmodligen är det något fel på den där kvinnan men det är bara att hänga på. Resultatet brukar åtminstone bli ganska bra.

Fin och bubblande vetesurdeg

Mer om bakningen i ett annat inlägg. Nu tänkte jag skriva om våra tomater. Vi hade vår första frostnatt i går och därför plockade vi in alla tomaterna fortare än kvickt. Tyvärr var bara en bråkdel av dem röda eller ens lite orangea.


Men vi fick ett tips om att man kan slå in dem i tidningspapper och ställa svalt och mörkt, så kan de mogna så. Förra året när vi tog in tomaterna lade vi dem med kvistarna kvar i fönstret. Det fungerade inte särskilt bra. De blev skrynkliga och tråkiga och mognade inte så bra heller.

Tomatförpackningsfabriken 2011:


Så nu provar vi detta i år. Jag får återkomma om hur det går lite senare när vi vet.

Ha en fin dag alla fina läsare!

lördag 17 september 2011

Ogräspaj

För ett tag sedan klippte jag bort all kirskål från trädgårdslandet med hallonbuskar. Jag sådde en hel massa gräsfrön och hoppades på att gräset skulle kväva kålen. Så blev tyvärr inte fallet utan nu har det vuxit upp massor av ny kirskål och inget nytt gräs vad jag kan se.

Jag tänkte att jag får väl försöka se något positivt i det hela, så jag plockade in en liter späda kirskålsblad och gjorde en kirskålspaj. Ja, några nässlor fick åka med också.


Receptet hittade jag i Mormors skafferi och farmors apotek av Ann-Evy Karlsson men jag har ändrat lite i det. Mycket gott blev det i alla fall, så jag rekommenderar alla som har kirskål i trädgården att prova.


Kirskålspaj
(ca 4 port)
100 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
ev. lite kallt vatten max 1 msk

1 liter kirskål (och eventuellt nässlor)
1-2 dl mjölk eller grädde
2-3 dl riven ost t.ex. cheddar
3 ägg
örtsalt, svartpeppar

Blanda ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen medan du gör det andra. Plocka kirskålen. Vispa ihop mjölk, ost, ägg, salt och peppar. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 5-10 minuter (225oC). Skölj kirskålsbladen och förväll dem i någon minut. Hacka dem och lägg i det förgräddade pajskalet. Häll äggblandningen över bladen och in i ugnen igen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Servera med en god sallad och kanske något gott knäckebröd eller surdegsbröd.


Våra barn ville inte smaka. De var nog skeptiska till det gröna i pajen. Vi vuxna däremot blev inte särskilt ledsna över att får varsin matlåda över till en annan dag.


I går gjorde jag en favorit i repris från förra helgen: Sjukt gott vetesurdegsbröd med lite råg. Nu hade jag förberett lite mer surdegsgrund så jag kunde göra två stora fina bröd. Jag tror faktiskt det blev ännu godare denna gången!


Idag tänkte jag försöka mig på att baka pitabröd med surdeg. Vi ska nämligen äta svensk falafel i kväll.

Vad ska ni göra idag?

torsdag 15 september 2011

Sensommar i trädgården

Det har kanske inte hänt så överdrivet mycket med vårt hus i sommar. Det mesta av krutet har lagts på att försöka hålla våra små odlingar vid liv. Ja, och en hel del energi har gått åt till att försöka blunda för allt som behövs göras och bara varva ner och ta det lugnt. Grusgången till exempel. Fast den behöver man ju knappast blunda för att inte se...


Idag när jag kom hem efter jobb och dagishämtning lyste solen och vi satt ute på verandan och åt äpple. Jag skådade ut över den igenväxta grusgången och tänkte att jag har det egentligen väldigt bra. Ett helt hus har jag att bo i (med min fantastiska familj) och en jättestor trädgård där barnen kan leka. Vi har nära till naturen och har möjlighet och utrymme att greja med en massa saker som vi inte skulle kunnat göra om vi bott kvar i stan.

Visst är det en bit att åka till jobb och till lite mer civiliserade trakter. Men det är det värt. Tusen gånger om! Och vad gör det om trädgården och huset förfaller en liten, liten aning. Bara man vet att man gjorde något riktigt trevligt i stället för att jobba med det. Till exempel njuta av sällskapet av sin underbara familj, sina vänner eller av vår vackra natur. Både huset och trädgården lär ju finnas kvar när det blir dags att ta på arbetskläderna och bita i det sura äpplet igen...

Jag tog en liten promenad i trädgården och kom att tänka på att vi har ju faktiskt fått ett nytt tak på utbygget i sommar. Även en ny, fin vindskiva har vi fått. Det är ju alltid något.

Taket utan vindskiva
Taket med vindskiva (Tänk, huset blev inte helrött denna sommaren heller...)
Jag såg också att rabarbern faktiskt tagit sig igen. Kanske blir det en till paj i höst?


Även några jordgubbsplantor kämpar för att hålla kvar sommaren.


Barnen däremot bara hoppar studsmatta och längtar efter snön.


Ha en riktigt fin kväll och glöm inte att ta tillvara på de personer som betyder något för dig!

tisdag 13 september 2011

Nyttiga bär

Att blåbär är bra mot diarré visste kanske de flesta. Men visste ni att det lilla bäret även bekämpar infektioner och underlättar matsmältningen? Det sägs också att blåbär är bra för synen och att de lindrar hosta och förkylningar. (Källa: Klassiska huskurer av Sarah Merson)

Efter att ha ögnat igenom träffarna på en sökning om lingon ser jag att de bären kan användas som huskur mot urinvägsinfektion. Både blåbär och lingon innehåller c-vitamin, fibrer, järn, kalcium och zink. För exakt näringsvärde, sök i Livsmedelsdatabasen.

Båda bären är dessutom ett väldigt bra miljöval i Sverige vid denna tiden på året. Bären växer vilt i skogen, så själva odlingen har därför ingen negativ påverkan på klimatet. Eftersom de finns nära oss behöver själva transporten inte heller bli en så stor klimatbov. Kanske har du till och med gång- eller cykelavstånd till skogen. Tillhör du de som inte vill eller kan plocka själv så brukar det finnas svenska bär på torget och i vissa affärer med. Vill du njuta av bären även resten av åren går de utmärkt att frysa in. Det går även att torka bären. När jag var på besök hos Ann-Evy Karlsson visade hon en burk hon hade med torkade blåbär. Det var hennes vitaminer och hon tog ett om dagen. Kanske var det därför hon var så pigg och glad?!

Här kommer ett enkelt recept som innehåller både blåbär och lingon:


Ugnspannkaka med bär
9 dl mjölk
4,5 dl mjöl
3-4 ägg
3 dl bär (t.ex. blåbär och lingon) + bär till servering
En nypa salt
Ev. en nypa vaniljsocker
En klick smör

Vispa ner mjölet i äggen och hälften av mjölken. Häll sedan i resten av mjölken, salt och ev. vaniljsocker. Ställ in en långpanna med smör i ugnen på 225oC. När smöret har smält, ta ut plåten, häll i smeten och fördela bären jämnt över plåten. Låt stå i ugnen i ca 30-40 minuter, tills pannkakan har blivit lite pösig och fått fin färg. Servera med fler bär, en god sallad och eventuellt en klick naturell keso.


Denna rätten gillade alla i familjen. Kanske inte helt oväntat...

Nu blåser det så det knakar i huset. Hoppas det inte blir strömavbrott. I alla fall inte innan jag postat detta inlägget.

Hoppas ni har en fin kväll i blåsvädret!

söndag 11 september 2011

Linsbiffar

Den vegetariska månaden fortsätter och jag hoppas att jag inte tråkar ut er med mina recept. För min egen del känns det som att jag inte kan få nog av nya och spännande vegetariska recept. Så jag får väl bara hoppas att det finns några till av den sorten bland mina läsare. Jag har faktiskt några inlägg om huset på lut men som jag skrivit tidigare så är det en "matperiod" just nu.

För några dagar sedan hittade jag ett recept på linsbiffar som jag bara var tvungen att testa. Det finns förresten många fina vegetariska recept där jag hittade det. Vegetariskt.com heter sajten. Besök den gärna!

Här kommer receptet på hur jag gjorde. Jag gjorde nästan exakt som originalreceptet:


Linsbiffar
4-5 port
2 dl okokta röda linser
2 morötter
1 gul lök
1 dl solrosfrön
1-2 dl havregryn
100 g fetaost
6-8 st soltorkade tomater
1 tsk örtsalt
1 tsk chilipulver
2 tsk oregano

Koka linserna tills de är mjuka, det gör inget om de blir lite överkokta. Riv morötterna riktigt fint och finhacka löken, blanda med de kokta linserna, solrosfröna, smulad fetaost, soltorkade tomaterna i småbitar och kryddor. Blanda i havregryn så det blir en lagom kladdig konsistens. Forma till biffar och stek i olja eller smör. Jag provade att "panera" några av biffarna i solrosfrön. Det blev väldigt gott och såg snyggt ut men då jag kände mig tidspressad valde jag att inte göra så med alla.


Jag serverade mina biffar väldigt enkelt med spagetti och tomatsås. Receptet på tomatsåsen hittar du här. Betyget på biffarna blev högt. I alla fall av mig och gubben. Han tyckte de var godare än lingonbiffarna. Det tyckte inte jag men då tyckte jag att lingonbiffarna var fantastiskt goda. Som vanligt åt sonen men inte dottern.

I dag har vi varit på Ikea och tagit en fika medan barnen lekte på Småland. Smidigt när man bara vill ha en liten stund för sig själva och inte vill slita på barnvakterna... Dessutom älskar barnen att leka på Småland. Sen svängde vi förbi svärföräldrarna på hemvägen och fick med oss en hel massa lingon. Så nu står det en gryta med lingondricka på spisen. Mer om det en annan dag.

Hoppas nu ni alla får en riktigt fin vecka!

lördag 10 september 2011

Mitt första goda surdegsbröd

Som jag skrev igår så har jag numera en burk med surdegsgrund i kylen. Jag har bakat på den en gång tidigare men då blev brödet inte så gott. Jag var den enda i familjen som gillade det och då tyckte jag inte det var så särskilt gott ändå. Men igår hittade jag ett recept som verkade intressant och så satte jag igång igen. Jag hade bara surdeg till en halv sats men det kanske kunde få räcka första gången... Snart insåg jag att jag skulle börjat tidigare på dagen för att inte behöva baka långt in på natten. Därför satte jag degen i kylen efter första jäsningen och tog fram den igen i morse när jag vaknade.


Jag började med att vika ihop degen och väntade sedan spänt på att den skulle börja jäsa. Efter tre timmar såg jag ingen direkt förändring så jag tände i pannan och ställde bunken ovanpå. Efter ytterligare två timmar hade det hänt lite mer. Ingen dubbel storlek direkt men om jag petade på ytan med fingret så återtog den samma form igen.


Några jäskorgar har jag inga men jag tyckte mormors gamla lergryta kunde duga. Så i lergrytan på pannan fick den jäsa i ytterligare 2,5 timmar. Nu såg jag skillnaden när den var färdigjäst. Eller förresten, hur vet man om den är färdigjäst? Jag satte i alla fall in den i ugnen efter instruktionerna i receptet och efter ungefär 30-40 minuter hade jag ett finfint surdegsbröd.


Jag har sett på andra bloggar att man skär upp brödet och visar hur snittytan ser ut. Inte för att jag har någon aning om ifall mitt ser bra ut men gott smakade det! Jag är så nöjd, jag har bakat mitt första surdegsbröd som faktiskt smakar gott! Ja, både gubben och dottern gillade det. Sonen var lite tveksam men han brukar bara gilla ett bröd i taget och vi köpte aprikosbröd igår som är hans favoritbröd för tillfället.


Exakt hur du bakar detta brödet hittar du hos Johan på matgeek.se. Sjukt god vetesurdeg med råg kallar han receptet och jag kan bara hålla med. Sjukt gott bröd helt enkelt! Han beskriver också tydligt hur man ska göra i de olika stegen och visar med bilder. Gillar du att baka men (som jag) inte har jättekoll ska du absolut klicka på länken!

Nu tänkte jag ha en sjukt soft lördagskväll. Har stängt in mig i tv-rummet och låter gubben sköta läggning och annat (han har varit borta hela dagen så jag tyckte det blev rättvist så).

Hoppas ni också får en fin kväll!

fredag 9 september 2011

Torgdag, surdegsbröd och fredagsmys

I dag tog vi en tur till Tranås. Det är en väldigt mysig liten stad som vi tyvärr inte besöker så ofta. Jönköping är lite större och ligger lite närmare, plus att vi har en hel del av våra vänner där. Därför blir det oftast åt det hållet vi åker om vi ska till stan. Ja, man kan säga att det är Jönköping som är stan för oss.

Men idag blev det som sagt Tranås i stället. Vi hade lite ärenden där ändå och så har de torgdag på fredagar. Jag passade på att handla på mig massor av frukt och grönsaker. Mycket av det kom från Älmås gård. Härligt med färska och närodlade frukter och grönsaker! Tyvärr hade jag inte kameran med mig. Men jag tog kort på härligheten hemma i stället.


Solen lyste på oss och det blev en riktigt härlig sensommar- eller kanske höstdag. Lunchen åt vi på Siesta Mat & Deli. Ett hemtrevligt litet ställe med fräsch mat. Gubben tog en dagens med kyckling. Han passar väl på att äta kött när vi inte är hemma, haha, vi har ju vegetarisk månad egentligen. Jag föll inte för trycket utan tog dagens vegetariska - Tortiglioni med krämig tomatsås, sockersnapsar, mozzarella och parmesan. Barnen valde sina egna sallader från en lista de hade. Efteråt var tallrikarna tomma och alla nöjda. Dottern hade visserligen gett bort halva sin portion till sonen men hon var inte mindre nöjd för det.

Innan vi åkte letade jag efter recept med surdegsgrund eftersom jag numera har en sådan i kylen. Jag hittade ett recept på matgeek.se, där man inte behövde baka i flera dagar för att få ett gott surdegsbröd. Det tilltalade mig så jag satte igång med det framåt eftermiddagen när vi kom hem. Ganska snart insåg jag att jag ändå skulle få hålla på med baket en bit in på natten. Därför gav jag upp efter första jäsningen och ställde in degen i kylen. Förhoppningsvis går det lika bra att baka vidare imorgon.


I stället ägnade jag kvällen åt fredagsmys tillsammans med barnen framför en nyinköpt vhs med "Bananer i pyjamas" (Röda korsets second hand-butik, 5 kr). Gott snacks till fredagsmyset blev det med!


Jordgubbarna kommer från Oberga bärodling.


Ha en trevlig helg gott folk!

tisdag 6 september 2011

Vegetariska hamburgare

Efter bröllopet i lördags fick vi vila oss några timmar för att sedan fortsätta med annat firande på söndagen. Dottern som fortfarande är lite för liten för barnkalas hade blivit lovad ett minikalas. Ett syskonpar från förskolan med föräldrar hade vi bjudit hem och det blev precis så festligt som vi hade tänkt.

Eftersom vi numera äter vegetariskt så blev det vegetariska hamburgare. Jag tyckte de blev väldigt bra. Alla åt upp och ingen klagade. Men det kan man aldrig veta om det berodde på artighet eller att det faktiskt smakade. Att det var vegetariska hamburgare glömde jag tala om. Så jag har ingen aning om ifall de levde i illusionen av att de åt kött eller om de fattade men inte sa något.


Vegetariska hamburgare
(6-8 portioner)
450 g vegetarisk färs (jag använde från Hälsans kök men det går säkert lika bra med quorn)
1 dl ströbröd
3 ägg
Kryddor: T.ex. chilipulver, grillkrydda, svartpeppar

Blanda färsen med ströbröd, ägg och kryddor i en bunke. Blanda väl och låt svälla en liten stund. OBS! Tina färsen innan du blandar i ägget. Forma hamburgare och lägg i stekpannan efterhand. Det går att hålla hamburgarna som blivit färdiga varma i ugnen fram tills servering.

Servera med tillbehör som du gillar. Jag hade pitabröd, cole slaw, örtdressing och salladsblad från trädgårdslandet. Men på bordet fanns både ketchup och senap och lite till...

Cole slaw hade jag aldrig gjort innan men blev lite sugen på att prova när jag läste om det hos Remsans bistro för ett tag sedan. Jag följde hennes recept rakt av, eller nästan. Jag bytte ut fransk senap mot vanlig. Sen hittade jag bara den feta creme fraichen som ekologisk, så jag tunnade ut den lite med fil. Här kommer receptet:

Remsans cole slaw
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1/4 krm vitpeppar
200g tunt hyvlad vitkål (använd osthyvel)
200 g grovrivna morötter

Blanda crème fraiche med kryddorna och vänd ned grönsakerna

Dressingen gjorde jag så här:

Örtdressing
Blanda ihop:
1,5 dl creme fraiche
0,5 dl fil
En näve hackad persilja, gräslök och basilika
Örtsalt
Svartpeppar

Jag hade hembakade dinkelpitabröd i frysen, så det var ett givet brödval för mig. Receptet på dem kommer från Anna Skipper och det hittar du här. Skulle länken av någon anledning inte fungera så kommer receptet här med:


Annas dinkelpitabröd
50g jäst
5 dl vatten
1½- 1 tsk salt
1- 2 msk sirap
2 msk olivolja
Ca 9 dl sikt och 2 dl fullkorn Labans Dinkelmjöl 
(Jag antar att dinkelmjöl från Berte Qvarn eller något annat ställe fungerar lika bra)

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten (37°) och blanda i salt, sirap, olja och nästan allt mjöl (var försiktig med mjölet, jag tycker att det blir bäst när degen är lite kladdig innan jäsningen).
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Tag upp den på mjölat bord, dela den i 15 delar och kavla ut till ca 1⁄2 cm tjocka kakor.
Lägg dem på smord plåt och grädda i 275° mitt i ugnen ca 8 minuter.
Låt kallna under bakduk.
Skär en skåra i bröden så de kan fyllas.

Sen blev det glass och kaka till efterrätt. Och sedan godispåsar och hallon direkt från busken. Jag tog inga kort på efterrätten men så var det kanske inte så mycket att se heller.

Nu är det House på tv så nu säger jag tack och hej för idag!