måndag 30 maj 2011

Amerikanska pannkakor med granskottssirap

Nu har jag äntligen provat min granskottssirap till en maträtt. Jag läste hos pickipicki att granskottssirap passar bra till amerikanska pannkakor. Så jag letade upp hennes recept (som från början kommer från pannkakor.se) och gjorde en omgång. Inte helt oväntat hade hon rätt. Det var jättegott. Nu blev min sirap ganska tunn så den rann ut lite grand men smaken var det inget fel på.


Amerikanska pannkakor
knappt 5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
drygt 2 dl mjölk
3 ägg
50 g smör

Blanda mjölk, ägg och smält (och avsvalnat) smör i en bunke. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa därefter ner mjölblandningen i mjölk-ägg-och-smör-blandningen. Stek små pannkakor på medelvärme, ung en 0,5 dl smet per pannkaka. Färdigstekta pannkakor kan hållas varma i ugnen (max 75 grader).

Jag såg förresten att pickipicki hade gjort granskottsirap efter ett annat recept så jag tänkte använda mina sista skott till att prova det. Mer om det en annan dag.

Ha en riktigt fin kväll nu!

söndag 29 maj 2011

Mors dag med banoffee pie

Ja, jag fick faktiskt frukost på sängen idag. I går kväll var det fortfarande ovisst. Men barnen lät mig sova en stund extra och under tiden slog gubben på stort och bakade scones som han vet att jag älskar.

För min del blev det också lite bakning idag. Receptet har jag snott rakt av från Remsans bistro. När jag läste om detta bakverk med kondenserad mjölk visste jag att jag bara var tvungen att prova.

Kondenserad mjölk har jag annars bara ätit som liten på chilenska vänners barnkalas. Vetskapen om vad det var gjorde att jag inte riktigt kunde förmå mig att njuta av det. Jag gillar nämligen inte mjölk. Men jag har hört många lovprisa denna ingrediens, så nu på mors dag tänkte jag att jag kunde prova för att se om det kan va något att ha.


Banoffee pie från Remsans bistro
10-12 bitar
1 burk kondenserad mjölk, kokt i 2 ½ h
125 g smör (inte margarin)
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2-3 bananer, skivade
2 vispad vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker
riven mörk choklad el. siktad kakao

Vira in burken med kondenserad mjölk i aluminiumfolie (så låter det inte när den slår mot kanterna i kastrullen) och lägg i en kastrull. Slå över vatten så det täcker burken. Låt sedan burken koka under lock i 2-3 timmar. Ju längre burken kokar desto tjockare blir krämen. Se till så vattnet hela tiden täcker burken. Kyl sedan ned burken så innehållet svalnar.
Sätt ugnen på 200 °. Smält smöret till botten i en kastrull. Tillsätt sedan farinsocker, havregryn, mjöl och blanda ihop. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
Bred ut kolakrämen (den kokta kondenserade mjölken) över botten. Bred över grädden, lägg på bananskivorna och riv över chokladen.

Jag tyckte kakan blev jättegod. Väldigt mäktig, så man behövde inte ta så stor bit. Jag provade att salta lite i smeten och jag tyckte det blev bra med lite sälta mot den mycket söta kolakrämen.

Annars har jag sprungit en runda idag och tänkte träna lite med gymbollen ikväll. När många kalorier ramlar in gäller det att göra sig av med några med... och på tisdag är det Jubeljoggen (ett sånt där 5km-lopp som man går eller springer och sen får en picknickpåse). Vi är några från jobbet som ska springa ihop och då vill man ju inte vara helt ur form. Så jag har köpt ett par nya springskor som jag testade när jag sprang idag. Det kändes nästan som att flyga fram i jämförelse med de gamla. Vi får väl se hur det går på tisdag.

Hoppas ni får en fin avslutning på helgen!

lördag 28 maj 2011

Maskrossirap

"Maskrosen kallades förr för 'den lille husläkaren', eftersom man trodde att den hjälpte mot alla sjukdomar."


Den trogne läsaren har kanske listat ut att citatet är hämtat från Mormors skafferi och farmors apotek, av Ann-Evy Karlsson. Som av en händelse är även dagens recept hämtat därifrån.


Att plocka maskrosor är ett tålamodskrävande arbete. Ska man göra sirap är det nämligen bara det gula på blommorna som används.


Maskrossirap
Två rågade dubbelnävar maskrosblommor kokas i några minuter i en liter vatten. Koket får stå över natten. All saft pressas ur blommorna som sedan silas bort. Tillsätt ett kilo socker och en halv citron i tunna skivor. Ställ på spisen på lägsta värmen. Vätskan ska dunsta bort tills sirapen fått rätt konsistens.

Måttet "två rågade dubbelnävar" är jag lite osäker på. Jag tog fyra nävar blommor och det blev 6 dl, så jag körde på det. Min sirap fick stå på spisen i 5 1/2 timmar. Då hade den hunnit bli ganska trögflytande men jag tror den skulle kunna ha stått ännu längre. Troligtvis beror det på vilken värme man har på plattan. Jag växlade lite mellan steg 1 och 3 (på en skala mellan 1 och 9). God blev den i vilket fall. Ann-Evy föreslår att den serveras till glass.


Jag visste väl att jag någon gång skulle få användning för mina gamla barnmatsburkar som jag sparat sedan barnen var i barnmatsåldern. Innan jag fyllde dem med sirapen, sköljde jag dem med natriumbensoat upplöst i vatten. Lite tyg på locket och en etikett på plats så blir maskrossirapen en perfekt "gå-bort-present".

Ha en fin kväll!

fredag 27 maj 2011

Lyxfrukost


Veckan som gått har det varit något varje kväll. Det känns som jag knappt varit hemma någonting mer än för att sova. Därför tyckte jag att jag och min familj kunde vara värda en riktig lyxfrukost idag.

Kryddad yoghurt med frukt och bär.
Häll upp naturell yoghurt i fina glas. Strö över några frysta blåbär. Servera med fruktsallad. Krydda med kanel, gurkmeja och ingefära. Toppa med krossat linfrö.


Syrlig grapefruktjuice med jordgubbar och basilika
Pressa två blodgrapefrukter. Sila bort fruktköttet. Mixa ihop 20 jordgubbar med 20 blad färsk basilika. Späd ut med grapesaften och mixa försiktigt tills allt är blandat. Receptet hittade jag i tidningen Topphälsa (nr 6 2011) men det kommer från början från boken Paulúns GI-frukost. I ursprungsreceptet ska allt pressas i en råsaftcentrifug men jag äger ingen sådan. Juicen blev ganska tjock men väldigt god.


Brushetta med tomat och basilika
Skiva något gott bröd som kanske har blivit lite torrt och tråkigt (jag köpte gårdagens bröd på ett bageri för 10 kr - perfekt dagen innan löning). Pensla med olivolja som du har pressat vitlök i. In i ugnen på 225oC några minuter tills skivorna får lite färg. 

Hacka 1-2 tomater. Strimla över färsk basilika. Stänk olivolja och vitvinsvinäger över. Smaka av med svartpeppar och örtsalt. Servera brödskivorna med tomatblandningen.

Ett kokt ägg och en kopp grönt te på det så är lyxfrukosten komplett. Jag tar det fortfarande lite försiktigt med kaffet för magens skull. Men jag mår mycket bättre nu. En latte blev det i går kväll men det är den enda på hela veckan. Nu ser jag fram emot en lugn och skön hemma-helg.

Hoppas ni alla får en riktigt härlig fredag!

söndag 22 maj 2011

Jordgubbs- och rabarberpaj


I går hjälpte barnen mig att plocka rabarber för jag blev så sugen på rabarberpaj (efter att ha blivit bjuden på det i fredags hos min "gamla granne"). Ja, jag har haft uppehåll i sockerförbudet även denna helg men det börjar igen på måndag.


Barnen kunde inte vänta på att pajen skulle bli färdig så de fick tjuvstarta lite med varsin bit rabarber och en mugg socker att doppa i. Jag minns fortfarande hur gott jag tyckte det var när jag var liten.


Ibland har jag jordgubbar i min rabarberpaj för jag tycker de smakerna passar så bra ihop. Så även denna gången. Frysta jordgubbar passar alldeles utmärkt. De färska är fortfarande bara i blomstadiet och min personliga åsikt är att färska jordgubbar bör avnjutas som de är.


Jordgubbs- och rabarberpaj
200 g rabarber
200 g jordgubbar
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
2 msk ljus sirap
1/2 dl strösocker
potatismjöl och strösocker att pudra över rabarbern och jordgubbarna

Skiva rabarber och jordgubbar. Lägg bitarna i en smord pajform. Pudra över lite strösocker och potatismjöl. Smält smöret i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna till degen och rör runt tills det blir en jämn ganska kladdig smet. Klicka ut smeten i pajformen. Grädda i 225oC varm ugn i ca 20-30 minuter. Servera med gammaldags gräddglass äkta vanilj.


Den bästa stunden på hela helgen tror jag nästan var när jag och barnen satt i trädgården och åt den här pajen. Dessvärre tror jag inte pajen i kombination med kaffet var så värst bra för min begynnande magkatarr. Det får bli att införa ytterligare ett förbud inför nästa vecka: Kaffeförbud. Jag borde nog också överväga ett stressförbud. Önska mig lycka till...

Hoppas ni får en fin avslutning på helgen och en bra början på veckan!

lördag 21 maj 2011

Koka soppa på granbarr

Det låter nästan lite som att koka soppa på en spik. Men när jag såg receptet, och hade en hink med nyplockade granskott, var jag bara tvungen att testa.

Granbarrsoppa
6 dl unga granbarr
1 liter vatten
1 tärning grönsaksbuljong (jag använde pulver)
kummin
timjan
1/2 dl grädde (jag tog 1 dl)

Koka barren i vatten och buljong. Krydda. Tillsätt grädde och koka upp. Sila bort barren. Smaka av.


Receptet kommer från häftet Mormors skafferi och farmors apotek av Ann-Evy Karlsson. Smaken på soppan är lite svår att beskriva. Jag skulle nästan vilja säga att den smakar skog. Kummin och timjan passade bra ihop med granbarrsmaken. Det är kanske inte en soppa man vill äta sig mätt på. Vi åt den som kvällsmat tillsammans med lite goda mackor. Men den passar säkert bra som förrätt med något gott bröd också.

Jag har nu lyckats varva ner och fått lite nya krafter sen i onsdags (dagen då jag kände mig som en urkramad disktrasa). Tack vare härliga, omtänksamma vänner och jobbarkompisar, min älskade gubbe, en välbehövlig sovmorgon och en hel del träning känner jag mig nästan redo för en ny arbetsvecka på måndag. Men än har bara halva helgen passerat och söndagen har inte en enda notering i min almanacka. Härligt!

Hoppas ni alla har en bra helg!

onsdag 18 maj 2011

Kvällsfika med granskottste

Känner mig lite som en urkramad disktrasa idag. Det är min "ansvarsfria" dag, så min älskade gubbe tar hand om allt bestyr här hemma. Snart tänkte jag lämna datorn för soffan och en kvällsfika. I morgon är det hans tur att vila. Skönt att det bara är en arbetsdag kvar på jobbet innan jag kan ta helg.


Granskottste
Koka upp en dryg tekopp vatten tillsammans med en näve granskott. Låt puttra i några minuter så smaken fälls ut i vattnet. Sila bort granskotten. Servera med en sked honung och exempelvis en skål blandade nötter och torkade bär.


måndag 16 maj 2011

Charlottas och Björns bröllopstårta på mitt sätt

Nu tänkte jag skriva om bröllopet jag var på i helgen. Eller i alla fall om tårtan jag bakade till det. När brudgummen frågade om jag ville hjälpa till med en tårta behövde jag inte så värst lång betänketid. Självklart ställer jag upp för mina vänner. Och gäller det något som har med bakning att göra, handlar det inte om så stora uppoffringar från min sida.

Jag fick ett recept och passade på att provbaka lagom till den stora husvagsnhämtningsdagen. Mina svärmostrar och svärmorbröder (de som hämtade husvagnar och fick bli testpanel på köpet) gav tårtan ganska höga betyg. Men jag hade inte klarat att göra den så fin utan min kära svärmoster som visade mig hur locket skulle läggas på.


I receptet jag fick användes gelatin till gelén men jag valde att i stället använda Gul Melatin så att även vegetarianer (och gelatinskeptiker som jag) kunde äta av tårtan. Jag hittade andra vegetabiliska alternativ till gelatin på nätet men hittade tyvärr inget av dessa i affären.


Charlottas och Björns bröllopstårta på mitt sätt

Tårtbotten
50-75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Ströbröd

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Smält matfett och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten Tillsätt smör och mjölk. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175o C ca 40-50 minuter. Låt svalna.

Apelsingelé
Saften från 2 apelsiner
Ca ½ -1 dl koncentrerad apelsinjuice
10 g (1/4 påse) Gul Melatin

Pressa apelsinerna väl. Sila bort fruktköttet. Dryga ut med apelsinjuice så det blir 2,5 dl vätska. Koka upp blandningen. Vispa i melatinpulvret. Låt koka i 1 minut (eller så länge som det står på påsen). Häll blandningen i en skål. Kyl i vattenbad och ställ sedan in i kylen. Det tar ca 1 timme för gelén att stelna.

Chokladkräm
2 dl vispgrädde
1 dl kakao
1 dl florsocker

Blanda kakao och socker i en skål. Tillsätt grädden och rör tills det blir en tjock kräm.

Gör tårtan så här: 
Skär tårtbotten i tre lager. Lägg första lagret (det understa) på ett tårtfat. Bred ut apelsingelén på det. Lägg på nästa lager och bred ut chokladkrämen på det. Lägg slutligen på det översta lagret.

Garnering
2 dl vispgrädde
Ett vitt marsipanlock
Skalet av en apelsin
Ca 30 g mörk choklad (70% kakao)
Citronmeliss

Smält chokladen i vattenbad. Använd en tesked och droppa den till hjärtan på en bakplåtspappersklädd bricka. Låt stelna i kylen. Det kan vara lite svårt att få till fina hjärtan. För mig blev det ganska många gjorda innan jag fick till några jag var nöjd med.

Vispa grädden och bred den på och runt om tårtan. Lägg på marsipanlocket och forma det med fingertopparna så det blir så lite veck som möjligt. Skär rent i kanterna.

Tvätta apelsinen noga och skala den med potatisskalare. Försök att inte få med så mycket av det vita. Försök också att få så långa skalbitar som möjligt. Skär sedan skalbitarna i långa smala strimlor.

Använd fantasin när du garnerar. Jag hade svår beslutsångest men fastnade till slut för två chokladhjärtan lite omlott i mitten av tårtan och apelsinskal och citronmeliss i en cirkel runt om.

Bröllopet var för övrigt en väldigt trevlig tillställning. Ett vackert brudpar, fin vigsel i kyrkan, god mat, goda tårtor, trevliga människor och en rolig fest. Vi hade med oss husvagn och sov på campingen några 100 meter från festen. Mina föräldrar var hemma och tog hand om barnen, så vi kunde slappna av och gå och hålla om varandra så mycket vi ville.


Sen var det inte bara jag som hade bakat tårta. Så här fin såg den "riktiga" bröllopstårtan ut. 


Som väntat kunde jag inte hålla mitt sockerförbud denna helgen heller så nu blir det nya tag i veckan som kommer. Regelbunden träning och strikt sockerförbud är det som gäller. I kväll har jag hunnit med en timmas stavgång i skogen men resten av veckan blir det nog Blossom eller Paolo Roberto som får peppa mig till att röra på mig. En kvart eller halvtimme om dagen räcker långt det med!

Ha en fin kväll!

söndag 15 maj 2011

Granskottssirap

 "Granen är livets och dödens, glädjens och sorgens träd."


Citatet är hämtat från Mormors skafferi och farmors apotek av Ann-Evy Karlsson. Därifrån har jag även hämtat dagens recept. (Läs om hur jag kom över recepthäftet här.)


Granskottssirap
100 g färska granskott
500 g socker
5 dl vatten

Koka granskotten i vattnen i 10 minuter. Sila. Tag avkoket och sockret och koka tills blandningen blir tjock som sirap. 


Jag kokade sockerblandningen i en timme och den blev inte riktigt så tjock som sirap. I häftet föreslås det att sirapen ska serveras som smörgåspålägg eller till müsli. Gissningsvis finns det ca tusen fler användningsområden. Jag smakade några droppar och det smakade riktigt gott. Kanske kan man ha den i te, använda den till bakning eller varför inte ringla lite över gammaldags äkta vaniljglass?

De granskott jag använde är plockade i vår egen skog. Jag är lite osäker på om det är tillåtet enligt allemansrätten att plocka granskott annars.

För att bli lite mer personlig så har mitt liv lugnat ner sig en aning nu. Ser fram emot att hinna blogga lite oftare än jag gjort de senaste veckorna.

Ha en fin söndagskväll nu och hoppas veckan framöver blir bra!

måndag 9 maj 2011

Det är mycket nu...

I torsdags sprang jag för första gången i mitt liv 5 kilometer. 33 minuter tog det. Jag vet inte om det är bra eller dåligt men jag är nöjd. Vanligtvis brukar jag vilja ge upp och längtar efter tv-soffan och en skål med godis efter ungefär 200 meter.

Se lite av Vår-ruset i Jönköping här.

Efter min debut som femkilometersspringare åkte jag till Mösseberg på spa med mamma, pappa och syster. En härlig helg med mycket god mat, avkoppling, bubbelbad, massage och en del träning också. En må-bra-helg utan träning skulle för mig inte vara en så bra helg. Min kära pappa visade mig också lite hur hans kamera fungerar och jag fick prova att ta lite kort. Eventuellt kommer lite foton från helgen här på bloggen framöver.

När jag kommit hem till mina älsklingar igen, var det dags att låta den stora älsklingen vila lite. Så jag tog med de små älsklingarna till goda vänner för att äta kvällsmat. Sonen ville hemskt gärna ta med något till sin kompis. Och vad är väl bättre än ett knippe egenplockad gräslök "inslaget som en present".


Till helgen ska jag på bröllop och innan dess är det en massa saker som ska hinnas med. Får se hur mycket jag hinner uppdatera här. Något mer ska det väl bli innan veckan är slut i alla fall.

Ha en bra kväll alla fina läsare!

torsdag 5 maj 2011

Motion och vila

I kväll ska jag springa/ jogga vårruset. Det är något helt nytt för mig så det ska bli intressant. Vi är ett gäng från bygden där jag bor som går en runda på ca 5 km varje måndag. Det var där någonstans i slingan i skogen som förlsaget till detta kom från en av oss. Vi har också en hembygds- och fritidsförening och i år betalar den klubben anmälningsavgiften för oss. Så då blir det motion, trevligt sällskap (förhoppningsvis... Har ju hört talas om barnvagnsligister...) och en picknick alldeles gratis. Svårt att tacka nej till för en snål smålänning som jag.

Som om inte det skulle vara nog så har mina kära föräldrar bjudit mig och syrran på spa till helgen. Så blir Vårruset för mycket för mig så har jag tid att vila upp mig efteråt.

Hur det kommer bli med skrivandet vet jag inte. Jag tänker inte ta med mig datorn. Fast finns det datorer med internetuppkoppling kanske jag inte kan hålla m ig ifrån dem. Oavsett vilket så är det inte så troligt att jag kommer uppdatera här förrän tidigast måndag.

Så nu passar jag på att önska er alla en trevlig helg!

tisdag 3 maj 2011

Att-göra-lista

Jag struntar i att få panik över allt som "måste" göras i trädgården när våren kommer. Ogräset och den igenväxta grusgången finns med all säkerhet kvar när jag bestämmer mig för att det är dags för sådana uppgifter. Husväggen lär ju inte flytta på sig heller... Tills dess går jag runt och spanar i trädgården och skriver min egen att-göra-lista med bara roliga saker.
Kirskålspaj
Maskrossaft
Flädersaft...?
Nässelsoppa (måste göra en till i år)
Ha det gott och glöm inte att ogräs faktiskt inte behöver vara så ogräsigt som det verkar!