onsdag 24 november 2010

Snö och second hand-funderingar

Idag är jag hemma från jobbet. Jag är sådär jobbigt förkyld, får hostattacker och kan nästan inte prata. När man jobbar som fritidspedagog använder man rösten väldigt mycket, det har jag fått märka denna hösten när jag redan tappat rösten en gång tidigare. Det är svårt att få närmare 40 fritidsbarn att lyssna när de knappt kan höra vad man säger. Dessutom har jag ansvar för ettornas luciatåg i år och då behövs ju rösten i allra högsta grad. Så jag tycker jag gjorde ett bra val som stannar hemma och vilar mina stämband lite.

Sen är det ju inte världens roligaste väder att köra bil i idag heller. När jag lämnade barnen på förskolan fick det bli att pulsa i snön med barnen i pulkan i stället. Tur att vedförrådet är fullt så man kan elda med gott samvete.

Denna fina snowracer köpte vi på vår senaste second hand-runda. En Stiga för bara 150 kr. Den behövs limmas på ett ställe men annars är den jättefin.

Jag kan inte riktigt sluta tjata om hur bra det är att återanvända saker. Det gynnar inte direkt vår miljö att bara konsumera, slänga och producera nytt hela tiden. Och inte gynnar det våra plånböcker heller. På second hand kan man hitta riktigt bra exemplar av god kvalitet för en billig peng. För samma peng får du något nytt i dålig kvalitet som går sönder och får slängas efter ett tag. Dessutom använder många av second hand-affärerna vinsten till att hjälpa människor som inte har det lika bra som vi.

Här är några av affärerna där jag brukar handla:
Kupan, Jönköping och Kupan, Huskvarna
Bra & Begagnat, Huskvarna
Myrorna, Jönköping
Erikshjälpen, Jönköping
Erikshjälpen, Huskvarna
SAM-hjälp, Jönköping

Sen finns det en till positiv sak med second hand och det är att det blir lite lättare för mig att rensa ut gamla grejer, när jag vet att andra kan ha nytta av både sakerna jag lämnar in och pengarna någon betalar för dem.

För två veckor sen lämnade jag in en kasse med kläder och nu har det redan hunnit bli tre kassar till. Denna gången med lite husgeråd och massor av lampskärmar. Mer plats i förrådet för mig och förhoppningsvis mer livskvalitet till någon i en annan del av världen!

tisdag 23 november 2010

Nya köket

Som jag berättat tidigare så älskar jag att hålla på med mat. Jag kan verkligen njuta av att äta ett mål med riktigt god mat och jag får nästan en kick av att laga mat som är både god, nyttig, bra för miljön och bra för de som producerat råvarorna. Många ingredienser ska det va, där smakerna får "gifta sig" med varandra och olika råvaror, alla med sina vitaminer och mineraler som är bra för olika saker. Sen är det alltid ett plus om maträtten ser fin ut också. Såna där stresslagade måltider med korv och makaroner har jag inte så mycket för, men de förekommer givetvis i detta hemmet med.

Sen har vi bakning som också är en stor passion för mig. Ibland är det nästan roligare att baka än att äta det jag bakat. Jag bakar nyttiga bröd, onyttiga kakor och allt däremellan. Ibland försöker jag mig på att baka nyttiga bullar och kakor (dvs med grövre mjöl och inte så mycket fett och socker) men oftast är det nog bättre att baka efter receptet och snåla in på mängden kakor man äter i stället.

Jag tänkte nu visa lite bilder på den plats där jag spenderar en stor del av mitt liv: Mitt alldeles egna nybyggda fina underbara KÖK!!!

Vill du se hur det såg ut innan vi byggde om, kolla inlägget "Gamla köket".

Tänk dig nu att du gått in genom dörren som leder från hallen till köket och tittar åt vänster.

Den gamla Husqvarna Regina-spisen har fått åka till sortergården och nu står där i stället en tunna med ved. (Båda tunnorna är från Ikea.) Tapeterna, skåpet och kryddhyllan har också fått åka iväg och det ska målas om men har inte blivit av än. Pannan har vi fått byta en gång och då blev några kakelplattor skadade. Det ska givetvis också fixas men är även det ett senare projekt.
Ställ dig nu med ryggen mot dörröppningen och titta rakt fram.

Här är gamla diskbänken, som vi behöll och gjorde om till grovkök med skötbord. Jag hade läst i en inredningstidning att man kunde ha pärlspont som bröstpanel och jag fastnade för det. Jag ville inte måla den vit men ville inte heller ha den där gulnade färgen som blir efter ett tag. Därför valde jag att vitbetsa brädorna och de är fortfarande ljusa och fina. Tapeten kommer från Boråstapeter och är från deras kollektion ANNO 1905. Läs mer om den kollektionen här.
Flytta nu blicken en liten bit åt höger.

Där det förr var en lång köksbänk som avslutades med kyl och frys i hörnet, har vi nu vår matplats. Kökssoffan är gammal och har även tidigare stått i detta huset. Den har gjort några utflykter till min mans syskon men är nu tillbaks igen. Köksbordet och stolarna är ärvda från min mormor och morfar, så där har jag avnjutit många goda måltider redan som barn. Barnstolarna är från Ikea.
Flytta nu blicken ytterligare en bit till höger, förbi öppningen till själva köket.

Här syns det som var gamla matplatsen. Den mintgröna dörren leder till lilla rummet, som nu är ett genomgångsrum till den nya groventrén. Vi hittade dörren på logen och fick då veta av svärmor att en gång i tiden hade hela köket den färgen. Bonaden på väggen med texten: "Där kärlek råder är lyckan bofast" har min farmor broderat. Jag tycker den passade bra i vårt kök och jag tänker på henne varje gång jag ser den.
Nu är det dags att gå över tröskeln till utbygget och in i själva köket och titta.

Vi beställde vårt kök på k-Rauta. Där fick vi sitta vid en dator och fylla i exakt var vi ville ha alla skåp, lådor, bänkskivor och vitvaror. Jag hade suttit hemma innan och ritat och ändrat och ritat och ändrat... och det var jag glad över för vilken tid det tog! Vi valde att måttbeställa diskbänken för att kunna sänka ner spishällen i den och det har jag inte ångrat en sekund. Däremot ångrar jag att vi köpte själva spishällen på Media Markt. Vi har redan avverkat två stycken och nu har vi köpt en ny i en annan affär. Köket är av märket Funka och vi valde "Kavaljer ek". Det skulle passa både till nya prylar och arvegods, enligt tillverkaren, och jag tycker det funkar! Läs mer om deras kök här.

Det är här, vid min kära bänkskiva i massiv ek, som jag står och bakar, grejar med mat, hackar grönsaker och mixar smoothie. Eller så bara står jag och drömmer mig bort någonstans, tittar ut genom fönstret eller bläddrar i en kokbok. Jag är så otroligt tacksam till alla goda vänner och släktingar som hjälpt till att få mitt älskade kök färdigt och på plats.

Tack för att du ville titta in!



söndag 21 november 2010

Barnkammaren del 3

Här kommer lite tydligare bilder på några av detaljerna i barnkammaren.

Den söta kryddhyllan hittade jag på second hand för 35 kr. Dockservisglasen är köpta på Ikea.

Bordet är dukat med dockservisen jag hade när jag var liten och den fina batik-duken för 30 kr från second hand. Köttbullar, bulle, jordgubbe och tårta är virkade av syrran. Snören funkar bra som spagetti.

Paradhanddukshyllan som saknade rundstav (30 kr på second hand) passade bra i kökshörnan.

Här kommer några foton på golvpukan. Som jag skrivit tidigare målade jag den åt en kompis för ungefär 10 år sedan. I det läget hade jag nog inte i min vildaste fantasi kunnat tänka mig att kompisen skulle bli min man och att trumman tio år senare skulle finnas i våra gemensamma barns rum. Motivet heter "fikapaus" och är målat med akrylfärger. Guldfisken (som heter Glenn) har fått lite glittrigt nagellack på sig och alla konturer ritade jag med svart tuschpenna. Innan jag började måla täckte jag hela ytan med vit grundfärg och till sist lackade jag i två omgångar med interiörlack.



måndag 15 november 2010

Barnkammaren del 2

Efter att ha besökt min syster i början av oktober var det dags för en ny second hand-runda. Hon hade en så fin köksavdelning i dotterns rum. Förresten hela rummet var jättefint inrett och även sonens, så jag fick massor av inspiration att göra om lite i vår barnkammare hemma.

Så här blev vår kökshörna. På second hand införskaffade vi en kryddhylla (den till vänster med två små lådor, som sonen genast fyllde med virkade korvar och köttbullar). Vi hittade också en paradhanddukshylla, som passade perfekt över spisen och en batikfärgad duk till bordet. Allt detta för under 100 kr tillsammans. Grytlapparna och gardinen är också från second hand och den virkade maten på bordet har min syster gjort. Här en länk till hennes blogg: Why keep to one project?

På sina få år i livet har barnen lyckats samla på sig ganska många småprylar. Kinderäggsfigurer, Happy meal-grejer och annat smått har legat överallt och ingenstans i huset. För att få en lösning på det problemet kom jag på att vi kunde köpa gamla burkar som barnen kunde förvara sina småprylar i. Både dekorativt och praktiskt. 14 burkar blev det allt som allt. Jag erkänner att jag kanske överdrev en aning i antal men nu hoppas vi i alla fall på att slippa trampa på kinderäggsfigurer framöver. Här är dotterns fönster med de burkar hon valde.

Gardinerna har jag sytt av tyg från Ikea. Det är förra årets vintergardiner som fått hänga med ett år till. Klänningen med tillhörande väska, som hänger i gardinstången, har min syster gjort.
Dotterns vackra spjälsäng har sonen också sovit i. Jag blev alldeles lycklig när jag med min stora gravidmage en varm sommardag hittade den i en (hör och häpna) secondhandbutik. Påslakansetet är inhandlat på Ikea, också det till sonen från början. Filten är virkad av min syster.


Myshörnan blev förpassad till en liten vrå mellan dotterns säng och hyllan. Den mjuka stora tärningen har jag sytt i slöjden på det glada 80-talet.

Sonens fönster är fullt av burkarna han valde och skrivbordet är som vanligt fullt med lego. Till höger en liten utklädningshörna. Bland väskorna finns en uggle-väska som min mamma sytt. Jag kan inte hitta väskan i hennes blogg men här är en länk till bloggen, där man kan se andra fina saker hon gjort. Swedish grandma

Sen kunde jag inte låta bli att piffa till musik/ disco-hörnan. Jag hängde en gammal discokula i taket och satte en bild på Slash, från en musiktidning, i ram på väggen. Slash är min favoritgitarrist. Hade barnen fått bestämma hade det kanske blivit Ramones i ramen (vi brukar dansa till dem här hemma när ingen annan ser) men jag hade tyvärr inga bra bilder i det formatet på dem. Sonens ukulele och en pappgitarr som vi gjort tillsammans när han var lite yngre var givna ingredienser i musikhörnan och lådan med instrument passade bra under golvpukan.

För den intresserade så är resten av trumsetet täckt i orange heltäckningsmatta och tillhör barnens pappa. När han för ett antal år sedan stylade om trumsetet räckte inte heltäckningsmattan till golvpukan, så jag fick i uppdrag att måla något fint motiv på den. Om det är fint lämnar jag till betraktaren att avgöra. Jag kallar motivet "fikapaus".

lördag 13 november 2010

Barnkammaren

Det första rummet i huset som blev renoverat var barnkammaren. När vi flyttade in var det papp som var alldeles sprucken i taket och på väggarna satt en vävtapet som sett sina bästa dagar för många år sedan. Vi rev ner tapeten, jag spacklade och slipade. Min mans moster och morbror hjälpte oss att tapetsera, några kompisar hjälpte till att måla lister, dörrar, dörrfoder, fönster och element och min man och hans svåger spikade pärlspont i taket. Vi valde pärlspont i stället för att ta fram och fixa till de gamla plankorna som fanns bakom pappen. Det hade säkert blivit fint men vi ansåg att det skulle bli alldeles för mycket arbete med det. Kanske en annan gång...

 En glimt av barnkammaren när vi rivit bort tapeterna.

När rummet blev färdigt var vår son knappt ett år. Mobilen i taket är virkad till mig på 70-talet av en vän till min mamma. Lära gå-vagnen är ärvd och babygymmet var nytt för oss men har nu använts av tre bebisar till.

När sonen hade växt ur sin spjälsäng hittade vi en gammal utdragssäng på logen som vi tog fram, tvättade och oljade in. Det visade sig att både hans gammelmorfar och en av hans äldre kusiner sovit i den.
 
Det tog tid att få den så här fin. Kusinerna hade inte snålat med kritmålningar och klistermärken direkt. Men det var det värt. Än så länge har sonen bara lyckats sätta dit två klistermärken i ett obevakat ögonblick. Någonting säger mig att det kommer bli fler...

Våren 2009 hade även lillasyster flyttat in och med en säng till i rummet var det läge för lite ommöblering. Gardinerna, både till myshörnan och fönstren, och den färgglada stolen är köpta på Ikea. Bordet och stolarna i trä, samt docksängen är ärvda. Spisen köpte vi på annons på Blocket och kastrullen är ett second hand-fynd.

Nya hyllor och lådor från Ikea blev det också och ett nytt skrivbord med pall från second hand till sonen. Skrivbordet (förutom lådorna) var i en rödaktig färg men jag målade om det och satte dit nya knoppar från Ikea. Käpphästen och hästen på hjul är ärvda, den hängande nätförvaringen är från Ikea och trälastbilen är ett containerfynd.
















måndag 8 november 2010

Gamla köket

Förr i tiden var köket husets mittpunkt. Där lagades maten, där samlades man och åt och därifrån kom värmen. En del till och med sov i köket. 

Köket vi kom till när vi flyttade in i huset var mycket större än det vi hade i lägenheten men väldigt opraktiskt. Kylen och frysen stod i ett hörn så långt ifrån spisen man kunde komma och diskbänken och arbetsbänken var på en lång rad men satt inte ihop med spisen. Och sen till det värsta: Rummet hade inte mindre än fyra dörrar. En dörr till ett litet rum som kan ha varit skafferi en gång i tiden, en till kvisten, en till hallen och trappan till övervåningen och en till de övriga rummen på första våning.

För mig är köket väldigt viktigt. Jag skulle nog vilja säga att köket är husets mittpunkt även idag. Är man på en fest, var hamnar man alltid till slut? Jo, i köket för det är ju där den "riktiga" festen äger rum. Och om man som jag älskar att experimentera med matlagning och bakning så spenderas ganska mycket tid just i köket. Därför var det viktigt för mig att få utforma mitt alldeles egna nya kök. Men mer om det en annan gång. Här kommer lite bilder från det gamla köket.
 
Bakom draperiet till vänster är dörren till kvisten, sen kommer dörren till lilla rummet och längst till höger dörren till hallen och trappan. Ovanför kökssoffan hängde ett skåp i lagom höjd att slå huvudet i så vi skruvade ner det. Det visade sig att förra hyresgästen inte bemödat sig med att tapetsera bakom.

Jag måste ändå säga att jag gillade den här gamla tapeten bättre än den nya han satte upp.

Här ser vi lite av spisen, anar dörren till de övriga rummen på första våning till vänster och kan tänka oss kylen och frysen längst bort till höger.

Vedspisen, kökspannan och den gamla Husqvarnaspisen stod på rad framför de finaste kakelplattor jag sett. De sparar vi så länge de håller!

söndag 7 november 2010

Vintervila 2010

Välkommen till mitt första blogginlägg någonsin.
Den 1 juni 2007 var en stor dag i mitt liv. Jag, min man och vår tio månader gamla son flyttade till ett alldeles eget hus som dessutom tillhörde en hel gård belägen på landet i de småländska skogarna.

När vi flyttade började vi ganska omgående att bygga ut eftersom det fanns ett litet utbygge som var ruttet och måste rivas. Jag var inte alls nöjd med hur köket var utformat så jag protesterade inte eftersom jag i och med utbygget fick ett alldeles nytt kök. Vi bestämde oss för att huset skulle vara rött. Falu rödfärg eller nåt liknande så man slipper skrapa färg när man ska måla om. Utbygget målade vi rött och sen har vi börjat att byta brädor på resten av huset som är vitt.

Nu är det så att det har ju inte direkt gått i rekordfart och någon kanske undrar om det där röd-vita huset någonsin kommer att bli helrött. Men till min stora glädje hann min kära make att byta ut och måla alla brädorna på framsidan av huset denna hösten. Så när vi går till vintervila vad gäller husets utsida detta året, kan vi i alla fall låtsas att vi bor i ett helrött hus!

Detta är enda fotot som finns på "Kvisten" - det lilla utbygget som var så dåligt byggt att det måste rivas.

 
Källargolvet i Kvisten.

 Här är Kvisten äntligen borta.

 Det nya utbygget börjar ta form.

 Utbygget är färdigt hösten 2008.